Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Modificări la buget

  Astăzi, deputații majorității parlamentare în primă lectură au aprobat proiectele de amendamente la bugetul de stat pentru anul 2021. Documentul prevede o creștere a veniturilor bugetului de stat cu aproape 4 miliarde de lei, cheltuielile – cu puțin peste 1 miliard de lei, iar deficitul bugetar va fi redus cu 2,5 miliarde de lei. Cu toate acestea, există detalii interesante ascunse în acești indicatori. De exemplu, se cer fonduri suplimentare pentru cheltuielile ce țin de personalul președinției în timp ce fondurile pentru prestațiile sociale vor fi reduse. Detalii urmăriți în reportaj.

  O creștere a veniturilor bugetare și o scădere a deficitului său este un bun indicator și un rezultat al guvernului care a lucrat înaintea Cabinetului de Miniștri Gavriliță. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au etichetat proiectul de rectificare ca fiind optimist și au subliniat că acesta este un merit al guvernului precedent.

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Trebuie să recunosc că ați prezentat un buget destul de optimist. Dar credem că acest lucru nu ar trebui să vi-l asumați, deoarece acesta este meritul guvernului trecut. Faptul că veniturile au crescut datorită impozitelor și taxelor înseamnă că bugetul inițial pentru 2021 a fost bine prognozat. Și ne bucurăm de asta, pentru că a dus la o scădere a deficitului bugetar ”.

  Corneliu Furculiță, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Trebuie să recunoaștem că guvernul anterior și-a îndeplinit bine și chiar foarte bine misiunea. Pentru că în condițiile în care a funcționat guvernul trecut, dată fiind pandemia, având în vedere scăderea indicatorilor economici, se adaugă instabilitatea politică, dar guvernul s-a descurcat! Acest lucru demonstrează consecvență, deoarece, după cum putem vedea, majoritatea specialiștilor din Ministerul Finanțelor au rămas în posturile lor și activează în continuare. „

  Coerența în politica de personal, aparent, se pare însă că nu este o prioritate pentru actualul șef de stat. În urma rectificărilor la buget a ieșit la iveală că, cheltuielile administrației prezidențiale vor crește cu 2,1 milioane de lei. Se pare că fondurile vor fi folosite pentru a plăti salarii viitorilor colegi ai Maiei Sandu.

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Ce s-a întâmplat în Administrația Prezidențială, pentru că vedem că cheltuielile vor crește cu 2,1 milioane de lei. Care sunt aceste costuri suplimentare? „

  Dumitru Budeanschi, ministrul Finanțelor

  ”În ceea ce privește cheltuielile pentru Președinție, ele sunt destinate pentru cheltuieli de personal. Președinția are poziții neacoperite. Pentru a putea acoperi staff-ul necesar acestei instituții cheltuielile au fost majorate cu două milioane de lei””.

  Deputații din opoziție au evidențiat însă alte sectoare importante, pe care guvernul Gavriliță preferă să economisească bani.

  Tatiana Cunețchi, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Pe fondul creșterii salariilor, propuneți reducerea secțiunii„ plăți sociale ”cu 70 de milioane de lei”.

  Oleg Reidman, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Reduceți fondul ecologic atunci când avem astfel de probleme cu Nistru. Trebuie să ne gândim la asta! De unde vom lua banii pentru a acoperi aceste probleme? Inclusiv în studiul acestor probleme de mediu ”.

  Conform documentului aprobat în prima lectură, cea mai mare creștere a cheltuielilor este asigurată pentru implementarea programelor în sectorul rutier, reabilitarea drumurilor locale și reaprovizionarea fondului de urgență. Cele mai mari costuri sunt pentru personal. Această cifră va crește cu aproape 415 milioane de lei, dintre care 2 milioane – pentru remunerația angajaților administrației prezidențiale. Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pentru 2021 sunt următorii: venituri – în valoare de puțin peste 45 miliarde lei, cheltuieli – în valoare de puțin peste 57 miliarde lei, deficitul bugetar – puțin peste 12 miliarde lei.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021