Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Miros insuportabil în Cupcini. Oamenii se plâng că nu pot ieși din case

  Miros insuportabil în Cupcini din cauza apelor reziduale. Oamenii se plâng că duhoarea este și mai puternică noaptea. Localnicii sunt nevoiți să stea cu geamurile închise și batiste la nas. Și mai greu le este oamenilor cu probleme respiratorii sau gravidelor, cărora mirosul greu le face rău.

  „Iese fum, miroase urât din cauza sistemului de canalizare. În partea de sus nu este așa grav, dar în vale este insuportabil”, s-au plâns oamenii.

  „Din păcate, camera nu poate transmite mirosul suportat de locuitorii din Cupcini. Dacă în deal acestea nu se simt puternic, în vale este imposibil să respiri. Oamenii au păreri împărțite despre cine este vinovat”, a relatat reporterul NordNews, Victor Gaideec.

  „Sunt vreo patru tipuri de miros. Miroase a veceu de la opt seara până la opt dimineața. În fiecare zi se întâmplă și nu primul an.”

  „Miroase urât aici. Nu din cauza râului, dar a apelor reziduale. De vină nu este Moldova Zahăr. Eu lucrez acolo. Totul e din cauza apelor reziduale, a stației de epurare vechi.”

  „De vină nu este Moldova Zahăr, ci apele reziduale. Noaptea aruncă deșeurile lichide și provoacă un miros insuportabil. Închidem geamurile, dar este inutil. Când cobori mai aproape îți vine să vomiți. Trebuie de rezolvat cumva pentru că este insuportabil”, au mai spus oamenii.

  Reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului Edineț spun că la fabrica de zahăr din Cupcini a existat o problemă, dar că aceasta a fost soluționată încă anul trecut.

  „Ne vom autosesiza, vom efectua un control, iar dacă vor fi găsite abateri, vor fi atrași la răspundere. La ei au fost eliberate prescripții de a schimba anumite filtre și un ciclon. Lucrările au fost executate în scurt timp”, a declarat Adrian Rotaru, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Edineț.

  Autoritățile locale declară că au creat o comisie care s-a deplasat la fața locului, iar în curând, analizele de laborator vor demonstra cine se face vinovat de duhoarea din Cupcini.

  „Da, acolo există miros. Nu putem să negăm acest lucru. Sau vine de la fabricile de zahăr și conserve de la noi și din Edineț, sau e din cauza stației de epurare a întreprinderii „Apă-Canal”, cu toate că ei spun că nu este așa”, a menționat Ludmila Magu, primarul orașului Cupcini.

  Directorul ÎM „Apă-Canal” Edineț spune că a solicitat fabricilor din localitate să întreprindă măsuri și să vină cu o explicație, doar că aestea întârzie. Preliminar, Vitalie Sorocan crede că de vină ar fi cele două uzine de prelucarare a merelor din Cupcini și Edineț care nu dispun de stații de preepurare a apelor reziduale. Din data de 4 noiembrie, acestea riscă să fie deconectate de la rețelele de canalizare.

  „Fabricile de prelucrare a merelor „TB Fruit” și „Natur Bravo” nu au stație de preepurare. Știm asta cu siguranță. Se vede că de la ambele fabrici apele uzate vin neprelucrate. Apa  care vine la stația de epurare este maronie și lipicioasă, precum mărul stricat”, a declarat Vitalie Sorocan, directorul ÎM „Apă-Canal” Edineț.

  De cealaltă parte, reprezentanții celor două fabrici neagă acuzațiile.

  „Noi nu avem nimic ce ar putea provoca așa miros. Avem doar mere. Apa noastră ajunge prin canalizare la stația de epurare. Pentru asta plătim peste un million de lei”, a spus la telefon directorul fabricii „Natur Bravo” din Cupcini.

  „Poate problema este în stația de epurare a Apă-Canal, poate e timpul să investească în ea din banii pe care îi achităm. Mai mult, noi avem și o stație de preepurare a apei și la ei ajunge apa care corespunde normelor”, a menționat Cristina Mociliuc, directoarea fabricii „TB Fruit”, Edineț.

  Pe lângă uzinele „TB Fruit” și „Natur Bravo”, și apele reziduale ale fabricii de lactate „InLac” și „Moldova Zahăr” ajung în râul din localitate.

  nordnews.md

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Copyright © 2021