Connect with us

Salut, ce cauți?

  • Русский
  • ECONOMIE

    Ministrul Finanțelor a explicat că banii alocați suplimentar pentru Președinție sau alte instituții de stat au fost luați de la unele programe prevăzute în buget

    Guvernul a tăiat finanțările pentru unele programe din bugetul de stat pentru anul curent, ca să poată suplimenta cheltuielile pentru Președinție, Parlament sau ale altor instituții de stat. Explicația a fost oferită de premierul Natalia Gavrilița și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, după aprobarea, în Guvern, a rectificărilor la buget.

    Premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată de jurnaliști, după ședința Guvernului, dacă Executivul nu se gândește la optimizarea cheltuielilor, în condițiile în care la rectificările de buget au fost suplimentate finanțările unor instituțiile ale statului, precum Președinția, Parlamentul.

    ”Știu că la anumite instituții sunt și creșteri de alocații și descreșteri, pentru că, în primul rând, am avut un proces de optimizare a cheltuielilor, după care o reorientare a cheltuielilor adiționale spre programe care, fie țintesc grupurile vulnerabile, fie agricultorii, fie alocațiile în contextul creșterii prețurilor, pentru că foarte multe instituții publice au o factură mai mare pentru resursele energetice. Noi vom continua să facem aceste optimizări, avem exerciții de raționalizare a cheltuielilor planificate”, a fost răspunsul premierului. 

    Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a adăugat că banii alocați suplimentar la unele instituții ale statului sunt pentru achitarea facturilor majorate la utilități și pentru reparații, deoarece condițiile actuale de activitate sunt ”improprii”.  

    ”Reducerea cheltuielilor în sectorul public este una din sarcinile cu care noi la Ministerul Finanțelor ne ocupăm zi de zi. Majorarea cheltuielilor pentru autorități, unele vin din factura pe serviciile comunale. De asemenea, sunt unele autorități unde s-au alocat resurse pentru reparații, fiindcă instituțiile în care activează sau urma să activeze sunt în condiții improprii și era necesară o astfel de alocare de resurse”, a spus Budianschi.  

    Potrivit ministrului, acești bani au fost luați de la unele programe prevăzute în buget, dar care ”nu merg suficient de bine”.  

    ”Înainte de a discuta și de a aloca aceste resurse, inclusiv acel program de la FMI au fost discutate și implementate câteva măsuri de reducere a programelor aprobate în bugetul 2022. Reducerea a fost efectuată acolo, unde sau programele nu mergeau suficient de bine, sau era cu certitudine că ele nu vor fi executate așa cum au fost planificate”, a menționat ministrul. 

    Amintim, potrivit rectificărilor votate luni de Executiv, 7,4 milioane de lei au fost alocate suplimentar pentru asigurarea funcționalității aparatului central al Ministerului Sănătății. Dintre acestea, 1,7 milioane de lei sunt prevăzute pentru ajustarea cheltuielilor de personal, iar alte 4,8 milioane de lei – pentru reparația capitală a clădirii sediului aparatului central. Alte 1,5 milioane de lei au fost date suplimentar pentru Președinție. Totodată, Guvernul a suplimentat bugetul militar cu 128 de milioane de lei.

    Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

    facebook.com

    Facebook

    ECONOMIE

    În perioada 7-13 noiembrie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 700,23 de milioane de lei (circa 35,3 mln de euro). Potrivit...

    ECONOMIE

    Consumatorii casnici au achitat 351,3 mil. de lei pentru gazul livrat în luna octombrie, anunță Moldovagaz. „În luna octombrie au fost furnizate gaze naturale...

    Noutăţi

    În perioada 10-16 octombrie, Serviciului Vamal a încasat la bugetul de stat peste 622 de milioane de lei (aproximativ 31,1 mln de euro), cu...

    ECONOMIE

    Bunuri de aproximativ 21 de milioane de lei au fost indisponibilizate de Agenţia de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI), din cadrul CNA, în baza...

    Copyright © 2021