Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Ministerul Finanțelor spune că nu va întoarce deocamdată în buget cele 1,4 miliarde de lei rămase din suma alocată pentru procurarea gazelor din surse alternative

  Guvernul nu va returna deocamdată în bugetul de stat cele 1,4 miliarde de lei rămase din suma de 1,7 miliarde de lei alocate prin decizia Comisiei pentru Situații de Urgență către SA ”Energocom” pentru procurarea gazelor naturale din surse alternative. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au confirmat, miercuri, în comisia parlamentară economie, buget și finanțe că din această sumă s-au cheltuit doar 306 milioane de lei.

  eputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei, a declarat că nu este clar de ce Guvernul nu a restituit banii în buget, ținând cont că deja a fost semnat contractul de livrare a gazului cu furnizorul rus.

  ”Am acordat 1,7 miliarde de lei la Energocom pe perioada situației excepționale, cunoaștem că au fost valorificate 17 milioane de dolari, rămân aproape 1,4 miliarde de lei. Poate este cazul să le restituim în buget și cel puțin veți micșora deficitul bugetar. Situația s-a clarificat, contractul este semnat”, a declarat deputatul.

  Reprezentanții Ministerului Finanțelor au confirmat că s-au cheltuit doar 306 milioane de lei, iar banii rămași nu pot fi întorși în buget până nu expiră perioada stării de urgență.

  ”În lege este scris: majorarea capitalului social SA Energocom în sumă de până la 1,7 miliarde de lei. Adică aceasta este suma maximă care poate fi alocată în caz de necesitate. La ziua de azi doar 306 milioane de lei au fost acordate”, a menționat funcționarul.

  Petru Burduja a reiterat că nu este clar de ce nu se returnează în buget 1,4 miliarde de lei rămase, deoarece totul a fost clarificat.

  ”Ce se va mai întâmpla?. De ce Ministerul Finanțelor pledează pentru suma de 1,7 miliarde de lei”, a întrebat parlamentarul.

  ”Noi am făcut 1,7 miliarde în baza deciziei Parlamentului și a CSE. Hotărârea CSE așa prevede”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Dina Roșca.

  ”Poziția ministerului este să se păstreze suma de 1,7 miliarde?”, a insistat Burduja.

  ”Până la 1,7 miliarde de lei”, a răspuns secretarul de stat.

  Precizările din partea opoziției legate de cele 1,4 miliarde de lei care nu au fost întoarse încă în din buget i-au deranjat pe deputații PAS, care au grăbit închiderea subiectului.

  Amintim, deputații PSRM au solicitat crearea unei comisii de anchetă parlamentare și audierea premierului în contextul crizei gazelor și a deciziei de a aloca 1,7 miliarde de lei din buget, însă PAS a respins propunerea.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  POLITICA

  O nouă majorare a tarifului la gaz va duce la creșterea șomajului în Republica Moldova. Atenționarea a fost făcută de către ex-președintele țării Igor...

  POLITICA

  Premierul Natalia Gavrilița spune că una din cauzele pentru care cere instituirea Stării de Urgență este ca deputații să nu rămână fără gaze. Declarația...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Guvernarea trebuie să renegocieze urgent contractual cu Gazprom în care să obțină un preț mai mic de achiziție a gazelor naturale. Declarația a fost...

  SOCIAL

  O femeie din Comrat a primit factura pentru gaz și a rămas șocată, după ce a constatat că trebuie să achite de patru ori...

  Copyright © 2021