Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Militari moldoveni în Kosovo

  Încă un contingent al Armatei Naționale, al 15-lea la număr, va pleca în misiunea de menținere a păcii KFOR în Kosovo. 41 de militari se vor afla în localitatea Pech, timp de șase luni. Astăzi ministerul Apărării a onorat plecarea militarilor și le-a urat drum bun. Totodată, în cadrul evenimentului de detașare, patru comandanți au primit medalii și grade militare pentru modul de îndeplinire al serviciului militar.

  Deja șapte ani la rând, țara noastră continuă să participe în cadrul misiunilor de menținere a păcii în Balcani.

  Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc susține că pe parcursul celor șapte ani, de prezență în menținerea a păcii din Kosovo, militarii noștri au avut o prestație bună și au îndeplinit profesionist sarcinile stabilite de comandamentul internațional al misiunii.

  Victor Gaiciuc, ministrul în exercițiu al Apărării

  “Domnilor militari din Contingentul KFOR-15! Știu că dispuneți de pregătirea necesară și ați fost selectați pe criterii riguroase pentru această operațiune. Vă solicit să vă îndepliniți misiunea onorabil, așa cum au făcut-o colegii voștri din celelalte contingente. Vă aștepăm acasă peste șase luni să raportați misiunea îndeplinită. Drum bun domnilor militari!”

  Victor Goja, comandantul contingentului KFOR-15

  “Pentru noi este o onoare și o responsabilitate să reprezentăm Armata Națională și Republica Moldova în Kosovo, acolo unde 20 de națiuni contribuie la stabilizarea și menținerea păcii.”

  Ca și în anii precedenți, contingentul KFOR-15 al Armatei Naționale va fi dislocat în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo.

  Lorenzo Tomassoni, ambasador al Italiei în Moldova

  “Colaborarea fructuoasă dintre moldoveni și italieni inițiată în Kosovo, arată că legăturile culturale și lingvistice care ne unesc, ne permit să dialogăm și interacționăm cu succes nu doar la nivel civil, dar și atunci când vine vorba de a contribui la menținerea păcii la nivel militar. Privesc cu optimism perspectivele noastre de colaborare în Liban UNIFIL.”

  Decizia de detaşare a contingentului Armatei Naţionale la operaţiunea KFOR a fost aprobată de Parlament în noiembrie, 2013. Primul contingent moldovenesc a plecat în Kosovo în martie, 2014. De atunci, peste 560 de pacificatori ai Armatei Naţionale au participat, alături de partenerii străini, în menţinerea păcii în localitatea Pech. Astfel, Republica Moldova şi-a consolidat poziţia de furnizor de securitate mondială, alături de alte state.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021