Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Meșteșug din străbuni

  Pasiunea și dragostea pentru arta populară a determinat-o să-și dedice întreaga viață țesutului covoarelor. Vorbim despre o meșteriță iscusită din Strășeni, care, de cinci decenii, creează adevărate comori cu motive tradiționale, iar lucrările sale au reușit să ducă faima Republicii Moldova în întreaga lume.

  Ana Mărjineanu a moștenit talentul pentru țesutul covoarelor de la bunica sa. A urmat o Școală Profesională în domeniu, iar apoi a predat educație tehnologică la o școală specializată din Strășeni. La 63 de ani ai săi, este cea mai iscusită țesătoare din regiune.

  ANA MĂRJINEANU, MEȘTER POPULAR

  «La suvenire lucrez doar cu mâna, așa liber, dar la țolurile în vrîste lucrez cu suveica. Am dat firul de ață, l-am bătut».

  Meșterița spune că secretul succesului este munca asiduă și răbdarea.

  ANA MĂRJINEANU, MEȘTER POPULAR
  «Dacă nu ai răbdare, nu faci nimic. Se mai încâlcește ața, se mai rupe un fir. Unde am văzut un desen, până nu îl descifrez, nu mă las. Pe acesta l-am găsit într-o broșură străină, am luat și l-am descifrat și iată, l-am făcut. Majoritatea întreabă să fie din lână de casă, de oaie, dar de unde să iei oile, au rămas puține oi și noi cumpărăm deja de la magazine».
  Femeia participă la numeroase evenimente culturale și colaborează cu mai mulți agenți economici din țară. Meșterița spune că își dorește foarte mult ca tinerii să fie interesați de acest domeniu.

  ANA MĂRJINEANU, MEȘTER POPULAR
  «Tare aș dori ca tineretul să vrea să învețe așa ceva. Principalul e să aibă ei tragere de inimă. Te uiți, calci pe podele, uite ce e frumușel. Dar când calci pe acestea persiene parcă nu e așa, dar pe acestea e mai atrăgător, mai altfel. Cu timpul o să se întoarcă tot cum a fost înainte».
  Lucrările Anei Mărjineanu au ajuns în Germania, Italia, Lituania, Turcia, România, Belarus sau Spania. Veronica Leșco și Eugen Gumeniuc, Accent TV.

  Facebook

  Copyright © 2020