Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Mesajul Președintelui Igor Dodon cu prilejul celei de-a 25-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

  “Acum exact 25 de ani, la 13 iulie 1995, Republica Moldova a semnat, la Strasbourg, documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind oficial membru cu drepturi depline al Organizației. Pe parcursul acestei perioade, Consiliul Europei a fost şi continuă să fie un partener de încredere pentru țara noastră, contribuind substanțial la constituirea și consolidarea statului de drept, a democrației și drepturilor omului.

  În acest răstimp, Republica Moldova a ratificat 92 de convenții ale Consiliului Europei, care au reprezentat un puternic imbold pentru ajustarea legislației naționale la standardele europene și crearea noilor instituții democratice, precum și influențarea calitativă a vieții cetățenilor noștri.

  Evenimentul de astăzi ne oferă ocazia de a trece în revistă realizările parteneriatului existent, care au fost posibile exclusiv datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei. Implementarea reformelor și standardelor europene a adus beneficii considerabile pentru întreaga societate moldovenească, printre care libertatea de exprimare și de asociere, alegeri libere și corecte, varietatea culturală și educațională, diversificarea mecanismelor de protecție a drepturilor omului. Accesul direct al cetățenilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului reprezintă un avantaj, dar și o reflecție a problemelor sistemice din societate, pe care ne-am propus să le reglementăm prin reforma justiției. Scopul nostru final trebuie să fie asigurarea justiției independente, accesul la educație de calitate și siguranța în casa noastră – Republica Moldova.

  Această aniversare are loc într-un moment dificil pentru întreaga umanitate: criza provocată de pandemia Covid-19. Greutățile ne obligă să fim împreună pentru a consolida unitatea europeană și globală şi pentru a oferi oamenilor o viață mai bună.

  Țin să reiterez importanța menținerii cooperării pro-active cu Consiliul Europei și reconfirm angajamentul ferm față de valorile general-umane. Obiectivul nostru prioritar rămâne a fi racordarea cadrului legal național la standardele europene și implementarea acestuia, inclusiv înfăptuirea reformelor democratice și sociale într-un ritm accelerat.

  Cu aceste gânduri, am certitudinea că dialogul nostru eficient va avansa, în continuare, în special prin dezvoltarea inițiativelor noi și valorificarea enormului potențial existent în toate domeniile de cooperare“, se arată în mesaj.

  a-tv.md

  Facebook

  POLITICA

  Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon a prezidat ședința de lucru a fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău.

  ALEGEREA EDITORILOR

  În contextul situației epidemiologice actuale, astăzi, 3 martie, s-au întrunit în ședință membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), în cadrul...

  SOCIAL

  Proiectul ”Salvăm copiii din lumea tăcerii”, lansat la inițiativa lui Igor Dodon, va sprijini în continuare copiii cu deficiențe de auz. De Ziua Mondială...

  SOCIAL

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a adus un omagiu eroilor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Liderul PSRM, însoțit de...

  Copyright © 2020