Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Memorie veșnică

  Este important să păstrăm memoria eroismului strămoșilor noștri, datorită cărora trăim astăzi sub un cer pașnic. În Moldova a fost restaurat un alt monument al eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Președintele țării Igor Dodon a participat la inaugurarea acestuia.

  Satul Sculeni, raionul Ungheni a fost unul dintre primele care au primit atacul invadatorilor româno-germani în vara anului 1941. Aici sunt îngropați grăniceri și piloți care au luptat cu dârzenie.

  Vasile Sencovschii, șeful unității de căutare „August”

  „Această placă comemorativă conține numele a 18 piloți. Aproape toți au fost doborâți de avioane de vânătoare inamice sau de artilerie antiaeriană, în timp ce bombardau o coloană din personalul inamic.”

  După 3 ani, aici a revenit războiul, dar a fost deja campania de eliberare a Armatei Roșii. Numele sătenilor care au murit în timpul eliberării Moldovei de fascism în anii 1944-45 au fost imortalizate pe plăci comemorative.

  Alexei Petrovici, conducatorul organizaţiei publice „Comitetul Naţional „Victoria”

  „Această localitate este foarte interesantă, prin faptul că aici a fost întâlnită prima lovitură. Și în 1944, dacă conduceți 2-3 km distanță de sat, la ieșire veți vedea o placă memorială în cinstea soldaților din a șasea armată de tancuri, primii care au ajuns la granița de stat. Și primul salut victorios în timpul eliberării Moldovei a fost acordat în cinstea evenimentelor care au avut loc aici. „

  Înainte de restaurare, numele a aproape cinci sute de soldați erau gravate pe plăcile comemorative, însă nu este nici măcar jumătate din cei ale căror nume au fost imortalizate aici deja după restaurarea complexului memorial.

  Vasile Sencovschii, șeful unității de căutare „August”

  „Când s-a lucrat cu aceste liste, au fost descoperite în jur de 944 de nume ale soldaților care au murit aici în 1941 la începutul războiului, în timpul apărării. Și mai mult de 600 de morți deja în perioada martie-august anul 1944″.

  Memorialul de la Sculeni a fost restaurat cu sprijinul organizației slave pentru drepturile omului „VECE”, primăria satului, grație eforturilor comune ale organizațiilor publice patriotice moldovenești și cu asistența financiară a Ambasadei Rusiei în Moldova.

  Igor Dodon, președintele Republici Moldova

  „Doresc să mulțumesc partenerilor noștri din Federația Rusă, pentru faptul că pe tot parcursul acestui an, așa cum a fost și în alți ani, ne ajută să restabilim monumente în toată Moldova ”.

  Roman Romanov, consilier – reprezentant al Ambasadei FR în RM

  „Acesta este al șaptelea complex și acum continuă lucrările de restaurare. Suntem absolut siguri că le vom încheia anul acesta.”

  Anul acesta, grație asistenței financiare din partea Rusiei, în Moldova vor fi restaurate încă 7 morminte și monumente militare ale Mareui Război pentru Apărarea Patriei.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020