Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Mărgineanu: Este o premisă fermă de a înainta impeachment Președintei pentru încălcarea Constituției și a jurământului

  Avocatul Iurie Mărgineanu, comentând declarațiile președintelui Maia Sandu făcute aseară la postul de televiziune „Moldova1”, a concluzionat că „în situația dată este o premisă fermă de a înainta impeachment (înlăturare din funcție – n.r.) președintei pentru încălcarea Constituției și jurământului depus”. De asemenea, el sugerează „stoparea tuturor ”pseudo reformelor” din justiție, efectuate prin WC-uri. În caz contrar în loc de UE, vom ajunge în Coreea de Nord”.

  Ieri, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, șefa statului a spus:

  „Cel puțin acolo, unde Procuratura s-a mișcat și dosarele au fost transmise în judecată ar fi cazul să vedem mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor. Mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă, și modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare”.

  În legătură cu această declarație, Mărgineanu amintește că judecătorilor nu le pot fi date indicații de alți judecători, de deputați, șeful statului, miniștri, politicieni, procurori, funcționari, etc… Iar imixtiunea în activitatea puterii judecătorești și actul de justiție se interzice și se pedepsește de lege.

  În opinia lui Iurie Mărgineanu, în situația dată, „dacă am avea un CSM cu adevărat independent, funcțional și constituțional, ar trebui să solicite imediat Curții Constituționale să constatate un conflict juridic de natură constituțională, prin imixtiunea șefului statului în puterea judecătorească”.

  „Probabil în alte state de drept ca Franța, Italia, Marea Britanie, Germania etc. procurorii porneau imediat o cauză penală pentru imixtiune, iar poporul protesta o săptămână”, admite avocatul.

  El se întreabă ce ar trebui să facă acum judecătorii la care au nimerit în procedură dosarele despre care vorbește președintele țări.

  „Reiese că numai o singură soluție le-a rămas, să condamne cu ochii închiși, că în caz contrar nu vor trece prevetting-ul/vetting, adică corespunzător, nu vor avea note de trecere”, a spus Mărgineanu.

  În concluzie, avocatul se întreabă retoric, pe pagina sa de pe facebook: „Interesant și de data aceasta ”partenerii de dezvoltare” se vor preface că nu au auzit nimic?”

  facebook

  enews.md

  Facebook

  POLITICA

  Declarația președintelui Maia Sandu, precum că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile, este o „declarație...

  SOCIAL

  Președintele Moldovei, Maia Sadu, înțelege că „cetățenii vor în Uniunea Europeană, dar tot ei simt și povara facturilor la gazele naturale”. De aceea, crede...

  POLITICA

  Președintele Maia Sandu vrea ca Moldova să devină membru al UE „chiar mâine” și crede că acest titlu „va veni mai devreme decât mai...

  POLITICA

  Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, este sigur că „noi trăim într-un stat uzurpat”. Opinia a fost exprimată în cadrul programului „TEMA” de la postul...

  Copyright © 2021