Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Mare atenție la scăldat

  Meteorologii spun că începând cu săptămâna viitoare, vara își intră pe deplin în drepturi și vom avea temperaturi de 25 de grade Celsius. Odată cu încălzirea vremii, crește și numărul doritorilor de a se răcori în bazinele acvatice din țară. Iar în unele cazuri, mersul la scăldat se termină cu o tragedie. În acest sens, salvatorii au dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Evenimentul s-a desfășurat la lacul Valea Morilor din capitală.

  O plimbare cu barca s-a transformat într-un strigăt disperat după ajutor. Este pățania a doi tineri care s-au aventurat la o promenadă pe lacul ”Valea Morilor” din capitală. La scurt timp, barca s-a răsturnat iar cei doi s-au pomenit în apa, a cărei adâncime nu este mai mică de patru metri. Și dacă unul din ei știa să înoate, atunci cel de-al doilea a fost la un pas de tragedie.

  -Barca cu două persoase se răstoarnă.
  -Ajutor

  Victima a fost observată la timp de salvatori, scos din apă și adus la mal, unde a fost resuscitat. Incidentul cu final fericit s-a dovedit a fi un exercițiu prin simulare care a avut drept scop sensibilizarea oamenilor cu privire la riscurile scăldatului în locuri neautorizate, dar și nerespectării recomandărilor specialiștilor. Astfel, IGSU a dat startul campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală.

  Sergiu Babanuța, Șef-adjunct al direcției prevenție, IGSU

  ”Vă recomandăm să folosiți doar plajele amenajate, să nu ieșiți după semnalizarea de pe ape, să nu folosiți mijloacele plutitoare în afara geamanturilor de securitate. Totodată vă recomandăm și, cel mai insistent, să nu folosiți băuturile spirtoase atunci când practicați diferite activități nautice, chiar și același scăldat„ „Învățați copii să înoate, dar stăruiți-vă să nu faceți acest lucru cu scufundări sau alte activități de genul dat”.

  Campania de prevenire a înecurilor are loc în contextul numărului alarmant de decese provocate de înnec. În anul 2020, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 94 de persoane, 16 dintre ei fiind copii.

  Mihail Harabagiu, șef IGSU

  ”Este foarte îngrijorătoare această statistică. Ne deranjează pe noi pe toți. Mai ales atunci când avem decesuri în rândurile copiilor. Aici, urmează să batem alarma și să fim auziți de toți„

  Tot astăzi a avut loc și ceremonia oficială de acordare a medaliei IGSU „Solidaritate în situații excepționale„. Cu distincții s-au ales cinci persoane care au dat dovadă de curaj și vitejie și au reușit să scoată din ape mai mulți oameni, aflați la un pas de tragedie. Amintim că în primele șase luni ale anului curent, au fost salvate de la înnec 38 de persoane, dintre care patru minori.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021