Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  MĂR: Vremuri noi, aceleași greble

  Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a venit cu un răspuns dur pentru reprezentanții teatrelor și a sălilor de concerte, care au solicitat ca să li se permită să activeze la o capacitate mai mică, dar fără obligativitatea prezentării testelor sau a certificatelor de vaccinare. În cadrul unei emisiuni la Pro TV, Nemerenco i-a îndemnat pe aceștia să nu se plângă pe prețul mare la teste. La scurt timp, reprezentanții Asociației MĂR au venit și cu o replică.

  Club de noapte și ring de dans, noțiunile cu care operează în ultima perioadă ministrul Sănătății, Ala Nemerenco nici nu se regăsesc în Codul Activităților Economice din Moldova. Despre aceasta menționează Asociația MĂR care consideră ultima Hotărâre a CNESP una neclară și ambiguă. În hotărâre se specifică că accesul în cluburi de noapte sau pe ringul de dans este reglementat de unele condiții. În această ordine de idei, HORECA se întreabă ce se dorește ca și măsură epidemiologică, prin specificarea noțiunilor de „ring de dans” și „club de noapte”?

  DIN DECLARAȚIA ASOCIAȚIEI MĂR

  „Codul CAEM nu prevede așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atât mai mult că, pe teritoriul Republicii Moldova nu avem unități distractive or de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans” Clasificarea și atribuirea codului CAEM unei activități economice se atribuie în dependență de activitatea principală a unei unități.Ambiguitatea prevederilor au ca și consecință controale neîntemeiate din partea organelor de forță în rândul tuturor unităților de alimentație publică (de agrement ori nu)„

  Reprezentanții HORECA se plâng că au comunicat de nenumărate ori Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cât și în cadrul ședinței pe care au avut-o cu Prim-ministrul Gavriliță, despre această lacună normativă și consecințele abuzive care au loc la controalele organizate de angajații MAI, dar că vocea lor nu a fost auzită.

  Din declarația Asociației „MĂR”

  „Vremuri noi, aceleași greble. Se vede că nici de această dată nimeni nu vrea să ne audă. Lipsa prevederilor clare în deciziile CNESP și cu atât mai mult lipsa instrucțiilor, creează abuzuri. Cert este că, colaborarea și comunicarea autorităților cu asociațiile de profil par a avea doar un rol simbolic și nu unul consultativ„

  Asociația MĂR consider necesară crearea unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita situațiile care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021