Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Mănăstirea din Cosăuți, o perlă a Sorocii

  A întemeiat un lăcaș sfânt pe o pantă pustie din localitatea Cosăuți, raionul Soroca. Este vorba despre Arhimandritul Ieronim Palii, care, datorită perseverenței și credinței în Dumnezeu, a întemeiat mănăstirea care a devenit mândria satului.

  Creștinii vin și iau această apă, care curge neîncetat de o istorie îndelungată de 300 de ani.
  Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, din satul Cosăuți, Soroca, este un loc scăldat în verdeață, la o margine de localitate. Cel care a stat la baza întemeierii lăcașului sfânt a fost Arhimadritul Ieronim Palii.

  ARHIMADRITUL IERONIM PALII, , STAREȚUL MĂNĂSTIRII COSĂUȚI
  În istoria veche, în trecut, pe aceste locuri a fost mănăstire de călugări, de bărbați, prin anii 1720, dar în legătură cu aceea că mănăstirea veche, neavând condiții pentru a supraviețui, acele bunuri care le-a avut mănăstirea înainte, au fost transmise la mănăstirea Călărășăuca și de la acolo s-a păstrat doar locul care dă semn, pristolul.

  Arhimadritul Ieronim Palii este originar din raionul Rezina și a slujit ca paroh la biserica din Cosăuți. Ulterior, la inițiativa localnicilor și cu binecuvântarea mitropolitului Vladimir, a început să zidească temelia mănăstirii Cosăuți. Lucrările au demarat în anul 1994 și au durat până în 2002.

  ARHIMADRITUL IERONIM PALII, , STAREȚUL MĂNĂSTIRII COSĂUȚI

  Atunci eram într-o vârstă mult mai tânără. Eram într-o vârstă cu dorința, cu plăcerea de a construi, a pune piatra acestei temelii. În 94 am ridicat biserica. În 95 am pus acoperișul. În 96 tencuiala în interior și afară. În fiecare an câte o lucrare. Mă bucur că prin ajutorul lui Dumnezeu m-a ajutat, m-a susținut și Dumnezeu și creștinii.

  În apropierea mănăstirii se află mormintele călugărilor care au slujit cândva la mănăstirea din lemn. De asemenea, aici curge un izvor care, potrivit starețului, are circa 300 de ani, iar apa acestuia ar avea puteri miraculoase.
  ARHIMADRITUL IERONIM PALII, STAREȚUL MĂNĂSTIRII COSĂUȚI
  Tot timpul, apa acestui izvor dacă curgea la râulețul de la izvorul care curgea, până la râulețul care se varsă în râu, tot timpul era iarbă verde și iarnă și tot timpul nu îngheța niciodată.
  Anual, mii de enoriași din întreaga țară, dar și de peste hotarele ei, sunt atrași de mănăstirea Cosăuți.

  Am fost o singură dată și acum este a doua oară. Dar am emoții foarte mari. Am venit special la mănăstire să ne rugăm. La mine prietena este bolnavă. Și ne rugăm și pentru ea și pentru noi și copii și nepoți.

  În prezent, în lăcașul sfânt slujesc trei maici și starețul mănăstirii.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020