Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Mâini de aur, răbdare de fier

  Atunci când muncește se odihnește, pentru că îi place ceea ce face. Vorbim despre Valeriu Ostovschi, un bărbat din Capitală, care activează în calitate de mecanic la Institutul de Neorologie și Neurochirurgie iar în tot timpul său liber, confecționează origami. Acestea sunt lucrări decorative create din hârtie. Vedeți în continuare un reportaj cu protagonistul nostru, despre care soția sa spune că are mâini de aur și răbdare de fier.

  Valeriu Ostovschi are 62 de ani și de patru ani a descoperit că are o pasiune nouă, confecționează origami. Bărbatul spune că ideea aparține soției sale, iar el a materializat-o.

  Valeriu Ostovschi

  “-Prima lucrare a fost iată, acest păun.
  -Puteți să îl luați în mână. Prima lucrare o păstrați?
  – Da, da nu am dat-o la nimeni, iat-o.”

  Valeriu Ostovschi a confecționat sute de lucrări pe tematici diferite. De la animale și păsări, cum ar fi papagali, câini, bufnițe și pisici până la obiecte decorative cum ar fi o vază sau un coș cu fructe.

  Valeriu Ostovschi

  „Iată acesta e din monitorul oficial, hârtia aceasta cafenie. Era înainte monitorul oficial, hârtia aceasta cafenie, în anii ceilalți. Și am văzut că hârtia este bună și am strâns-o.”

  Lucrările origami sunt confecționate din hârtie, din care Valeriu crează plicuri, le asamblează ulterior și le acoperă cu clei pentru ca să nu se prăfuiască. Bărbatul spune că în lucrările sale, folosește hârtie importată din Austria, pentru că este mai calitativă.

  Valeriu Ostovschi

  “Am procurat odată, hârtie neagră, nu am observat, dar ea era colorată la xerox, am tăiat-o, dar marginile erau albe și când faci o lucrare, marginile erau albe, nu negre.”

  Valeriu spune că cel mai dificil în această muncă este să creezi plicurile, mai ales că se fac manual. Cea mai impunătoare lucrare a bărbatului este Catedrala „Sfântului Vasile Blajenîi” din Moscova, la care a muncit un an de zile.

  Valeriu Ostovschi

  „Acolo erau albe, 16.400, roșii 27.700 de pliculețe, verzi 7 mii, orange 2 mii, și albastre 700. 03.40, 03.40 Ședeam aici și tăiam tot pe masă. Și la lucru ședeam și le îndoiam încetișor».

  Pentru că biserica era foarte mare și bărbatul nu dispunea de suficient spațiu în casă pentru a o păstra, a dăruit-o Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Lucrarea urmează să fie asamblată și va fi expusă publicului.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021