Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Maia Sandu, pusă la zid de CC

  La scurt timp după ce președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat despre respingerea sesizării PAS privind autodizolvarea Parlamentului, mai mulți experți în drept constituțional și-au exspus punctul de vedere pe marginea acestui subiect. În opinia acestora, decizia CC nu-i oferă președintelui Maia Sandu o altă cale decât cea de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.

  Printre cei care au comentat decizia Curții Constituționale de a declara drept inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului s-au numărat deputați, autori ai Consituției Republicii Moldova și foști președinți ai Înaltei Curți. Bunăoară, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat că decizia magistraților este una corectă și logică, în condițiile în care în Constituția Republicii Moldova nu se regăsește termenul de “autosizolvare a legislativului”.

  Dumitru Pulbere, fost preşedinte al Curţii Constituţionale

  “Nici Constituția, nici oarecare alt act normativ din RM nu vorbește de așa noțiune de autodizolvare a Parlamentului. Contituția vorbește despre două posibilități – de dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate.”

  În conformitate cu decizia magistraților Curții Constituționale, președintele țării este obligat să vină cu un candidat la șefia Guvernului, declară mai multe voci.

  Dumitru Pulbere, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale

  “Doamna președinte a fost obligată, când a demisionat Guverul Chicu, să desemneze o persoană în primile 15 zile. Dar, după decizia CC de astăzi cu atât mai mult ea este obligată să dispună o persoană. Da’ persoana care va fi nominalizată, dânsa face lista persaonelor la funcțiile de miniștri. „

  Igor Munteanu, deputat Platforma DA

  „Eu cred că președinta aleasă Maia Sandu are o obligație constituțională de a acționa și de a aplica prevederile constituționale cu privire la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru și, fiind conștientă de faptul că, candidații pe care îi va prezenta s-ar putea să trezească opoziția declarată.

  Potrivit deputatului din primul Parlament și membrul Comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni, refuzul Maiei Sandu de a veni cu un candidat pentru funcția de premier ar putea s-o coste fotoliul de președinte.

  Alexandru Arseni deputat în primul Parlament

  „Există autocontrolul dintre puterea executivă și legislativă, caracteristic pentru un regim politic semi-prezidențial, cum este Republica Moldova. Mai exact, Parlamentul urmărește ca șeful statului să nu încalce Constituția sau să nu comită infracțiuni. În cazul în care au loc astfel de acțiuni, Parlamentul suspendă șeful statului și timp de o lună anunță referendum cu privire la demiterea președintelui.”

  PSRM i-a solicitat președintelui Maia Sandu să vină cu o candidatura la funcția de prim-ministru până în data de 1 februarie, zi în care va fi dat startul sesiunii parlamentare de primavară-vară.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020