Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Maia Sandu încă nu a promulgat proiectul ce prevede plafonarea tarifelor carburanților

  În timp ce preţurile la carburanţi cresc ca pe drojdii, proiectul de lege care îi permite Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să plafoneze tarifele pe piaţa petrolieră se prăfuieşte pe masa şefului statului. Chiar dacă documentul a ajuns încă în 21 aprilie la Preşedinţie, reprezentanţii instituţiei spun că şeful statului îl examinează înainte de promulgare.

  Între timp, experții economici susţin că majorarea preţurilor la carburanţi este una nejustificată.

  După ce proiectul de lege privind plafonarea preţurilor carburanţilor de către ANRE a fost votat în lectură finală, acesta urma să fie promulgat de către şeful statului. Potrivit ofiţerului de presă al Parlamentului, Victor Pruteanu, proiectul a fost transmis spre promulgare în 21 aprilie, iar ultima zi ar fi 5 mai. Solicitată telefonic, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Liliana Anghel, ne-a spus că şeful statului examinează documentul și că în zilele următoare îşi va formula poziția argumentată.

  Totodată, Consiliul Concurenţei a refuzat să ne ofere detalii despre ancheta privind acţiunile concertate de majorare a preţurilor carburanţilor din partea mai multor companii petroliere.

  Între timp, experţii economici consideră că majorarea preţurilor din ultima perioadă este total nejustificată. De asemenea, ei spun că autorităţile ar trebui să investigheze această situaţie.

  VIOREL GÎRBU, expert economic:”Media creşterii pentru statele europene este de 8 – 10 procente pentru motorină şi benzină. În Republica Moldova cifrele sunt mult mai mari, noi avem cifre crescute cu 12 procente la motorină şi cu 14 procente de la începutul anului la benzină.”

  În context, deputaţii Platformei DA au cerut convocarea de urgenţă a Comisiei Economie a Parlamentului pentru audierea ANRE și a Consiliului Concurenței în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră.

  Din martie 2019, companiile petroliere stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare a carburanţilor, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. De la începutul anului, preţurile la carburanţi au crescut de cel puţin cinci ori.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  publika.md

  POLITICA

  Este exclus, ca șeful statului să nu cunoască despre faptul că se pregătește reținerea predecesorului său. Declarația a fost făcută de către secretarul executiv...

  POLITICA

  Declarații contradictorii la cel mai înalt nivel, cu privire la intenția țărilor NATO de a-i oferi Republicii Moldova arme letale. Președintele țării, Maia Sandu,...

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, consideră că Procuratura Generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat dosarul și reținerea lui Igor Dodon. În...

  POLITICA

  Fostul șef al statului, Igor Dodon, spune că actuala conducere încearcă să facă presiuni asupra lui, ca să renunțe la politică și să plece...

  Copyright © 2021