Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Maia Sandu încă nu a promulgat proiectul ce prevede plafonarea tarifelor carburanților

  În timp ce preţurile la carburanţi cresc ca pe drojdii, proiectul de lege care îi permite Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să plafoneze tarifele pe piaţa petrolieră se prăfuieşte pe masa şefului statului. Chiar dacă documentul a ajuns încă în 21 aprilie la Preşedinţie, reprezentanţii instituţiei spun că şeful statului îl examinează înainte de promulgare.

  Între timp, experții economici susţin că majorarea preţurilor la carburanţi este una nejustificată.

  După ce proiectul de lege privind plafonarea preţurilor carburanţilor de către ANRE a fost votat în lectură finală, acesta urma să fie promulgat de către şeful statului. Potrivit ofiţerului de presă al Parlamentului, Victor Pruteanu, proiectul a fost transmis spre promulgare în 21 aprilie, iar ultima zi ar fi 5 mai. Solicitată telefonic, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Liliana Anghel, ne-a spus că şeful statului examinează documentul și că în zilele următoare îşi va formula poziția argumentată.

  Totodată, Consiliul Concurenţei a refuzat să ne ofere detalii despre ancheta privind acţiunile concertate de majorare a preţurilor carburanţilor din partea mai multor companii petroliere.

  Între timp, experţii economici consideră că majorarea preţurilor din ultima perioadă este total nejustificată. De asemenea, ei spun că autorităţile ar trebui să investigheze această situaţie.

  VIOREL GÎRBU, expert economic:”Media creşterii pentru statele europene este de 8 – 10 procente pentru motorină şi benzină. În Republica Moldova cifrele sunt mult mai mari, noi avem cifre crescute cu 12 procente la motorină şi cu 14 procente de la începutul anului la benzină.”

  În context, deputaţii Platformei DA au cerut convocarea de urgenţă a Comisiei Economie a Parlamentului pentru audierea ANRE și a Consiliului Concurenței în vederea stabilizării situației pe piața petrolieră.

  Din martie 2019, companiile petroliere stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare a carburanţilor, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. De la începutul anului, preţurile la carburanţi au crescut de cel puţin cinci ori.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  publika.md

  Facebook

  POLITICA

  Ex-ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, care reprezintă partidul extraparlamentar de opoziție  – PDCM se așteaptă la utilizarea agresivă a instrumentelor represive ale statului în...

  POLITICA

  Președintele Maia Sandu consideră că subiectul privind renunțarea la prevederea constituțională a statutului de neutralitate a Republicii Moldova este o „întrebare serioasă”, și discuțiile...

  POLITICA

  Activitatea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – Patriot va fi coordonată de președinte. Prevederea se conține în proiectul de lege...

  SOCIAL

  La inițiativa Maiei Sandu, în Republica Moldova va fi creat Centrul național de apărare informațională și combatere a propagandei, „denumit simbolic – „Patriot”. Anunțul...

  Copyright © 2021