Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Maia Sandu a încălcat Constituția

  Înalta Curtea a admis parțial sesizarea deputaților PSRM și a declarat neconstituțional decretul șefului statului prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost pronunțată de către președintele Curții Constituționale Domnica Manole. Magistrații constituționali au decis că fracțiunile parlamentare și președintele țării Maia Sandu trebuie să recurgă la noi consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier.

  Astfel, potrivit deciziei, Maia Sandu este obligată să organizeze noi consultări, iar în cadrul acestora să ia în considerare cele 54 de semnături în favoarea unui candidat. Nu este clar însă, la această etapă dacă șefa statului va proceda astfel. Experții constituționali s-au expus asupra deciziei Înaltei Curți.

  Dumitru Pulbere fost-președinte CCM

  «Eu țin să felicit colegii de la CCM cu o hotărâre echilibrată, depolitizată, bazată pe norma constituțională și practica anterioară a CCM. Altfel, altă hotărâre după mine, ca jurist, nu putea să fie. Doamna președinte împreună cu partidele parlamentare trebuie să înceapă negocierile, discuții vis-à-vis de selectarea acelei persoane care poate fi înaintat ca candidat la funcția de prim-ministru».

  Vitalie Catană expert în dreptul constituțional

  «În lumina acestei decizii, sigur că nu paote fi o altă decât cea care va fi înaintată de o majoritate formalizată a Parlamentului și Maia Sandu nu are dreptul descriționar de a dispune altceva».

  Totdată, fostul președinte CCM, Dumitru Pulbere s-a expus cu privire la recenta declarației a Maiei Sandu care a admis că în cazul în care Înalta Curte nu-i va da dreptate, ea s-ar putea să ceară ajutor din partea oamenilor de rând.

  Dumitru Pulbere fost-președinte CCM

  «Bineînțeles că eu regret asemena declarație din partea președintelui, deaorece Constituția, cadrul legal nu-i de partea protestatarilor . Și ca președinte, doamna trebuie să se conformeze nu ce cere strada, ci trebuie să se conformeze Constituției și hotărârile Curții Constituționale».

  Între timp și reprezentanții PSRM au venit cu o reacție.

  Fragment din comunicatul PSRM

  „Decizia de astăzi este una logică în contextul hotărârilor anterioare ale Curții, inclusiv cea din 6 august 2020, când a stabilit că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, în condițiile în care acesta este susținut de o majoritate parlamentară formalizată. Președintele Maia Sandu a încălcat norma constituțională cu bună știință, inventând „ași din mâneca”, la fel cum au făcut, pe timpuri de tristă faimă, reprezentanții Alianțelor pentru Integrare Europeană. Facem apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice și instituționale. PSRM este în continuare deschis pentru discuții.”

  Curtea Constituțională a examinat o hotărâre depusă de către trei deputați PSRM – Vasile Bolea, Alexandru Suhodolski și Grigore Novac. Aceștia au solicitat suspendarea și ulterior declararea neconstituțională a decretului din 11 februarie, prin care Maia Sandu a nominalizat-o repetat pe Natalia Gavriliță, ignorând 54 de semnături ale unor deputați în susținerea unei alte candidate, Mariana Durleșteanu. Totodată, deputații socialiști au cerut să aprecieze CC dacă Președintele Maia Sandu a încălcat Constituția când a nominalizat-o pe Natalia Gavriliță a doua oară, sau dacă a încălcat obligația neutralității și imparțialității politice în procesul desemnării.

  a-tv.md

  Copyright © 2020