Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Maia ”Cea Săracă”

  Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că trăiește din ultimele ei economii, cheltuiește cel mult 5-6 mii de lei pe lună, nu primește salariu și în curând ar putea rămâne fără bani. Declarația sa pe venit arată, însă, că ea nu este săracă lipită pământului. Ca fi formațiunea pe care o conduce.

  Maia Sandu se prezintă constant drept politician cinstit și modest, care nu este interesată de bani și avere. Fostul premier a declarat, recent, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că nu primește la moment salariu și că trăiește din economiile sale, care se vor epuiza în scurt timp.

  Maia Sandu, Președintele PAS

  «- Din ce trăiește Maia Sandu?
  – Din economii, care ajung curând la zero. Dacă luați declarațiile mele de avere, aveam la sfârșitul anului trecut încă 30 de mii de euro, până la sfârșitul anului îmi ajung. Nu am un salariu de partid fiindcă nu avem suficienți bani la partid. Pentru că avem necesități, pentru că am avut un efort de donații în această pandemie pentru că avem alegeri în față și pentru că nu avem suficienți bani.
  – Cât cheltuie Maia Sandu într-o lună. Cred că vreo 600 de lei pe comunale, 200 de lei pe telefon. În rest vreo 2000 de lei pe mâncare. Se cheltuie cam 5000-6000 de lei pe lună».

  Cu toate acestea, potrivit portalului politics.md, cheltuielile lunare ale Maiei Sandu nu chiar atât de modeste pe cât încearcă să ne convingă. Liderul partidului Acțiune și Solidaritate și-a acumulat principalele economii în timp ce lucra la Washington, în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. În 2013, în calitate de ministru al Educației, în prima declarație de avere, Maia Sandu a indicat că venitul ei pentru 2012 a fost de 70.000 de dolari, plus alți 38.000 de dolari a fost suma pe care a primit-o din indemnizații. În același an, Sandu a raportat aproximativ 34 de mii de lei încasați drept salariu, în calitate de ministru al Educației. Declarația a mai arătat că Maia Sandu deține mai multe conturi bancare, care la acea vreme aveau economii de 159 mii USD. Timp de câțiva ani, această sumă a fost redusă semnificativ.
  Deja în 2019, liderul PAS a indicat că economiile ei au însumat aproximativ 30 de mii de dolari. Potrivit portalului politics.md, calculele simple arată că timp de șapte ani a cheltuit aproximativ 129 mii de dolari. Aceasta înseamnă că timp de un an Maia Sandu a cheltuit 18,5 mii de dolari sau 1500 de dolari pe lună. Mai mult, în acești ani, politicianul nu a achiziționat imobile sau vehicule. Desigur, în această perioadă au fost mai multe campanii electorale, inclusiv în alegerile prezidențiale și parlamentare. Dar în rapoartele financiare depuse la CEC, Maia Sandu nu apare pe listele donatorilor privați pentru campaniile electorale ale candidaților.
  O situație similară este și în cazul finanțpării formațiunii politice pe care o conduce Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate. Din când în când, PAS solicită cetățenilor să doneze bani pentru nevoile electorale. De exemplu, în 2018, atunci când a apărut un videoclip pe rețelele de socializare în care Maia Sandu a apelat la cetățeni cu solicitarea de a dona bani pentru lupta campania sa electorală.

  Maia Sandu, Președinte PAS

  «Suportul dvs. este crucial. Mișcarea de rezistență națională are nevoie de sprijinul vostru. Ne propunem să creăm celule în toată țara pentru a aduce adevărul la numărul maxim de cetățeni, precum și să organizăm marșuri de rezistență în regiunile republicii. Prin urmare, avem nevoie de sprijinul dvs. financiar. Donați fonduri echipelor noastre pentru a implementa aceste planuri prioritare».

  Partidul Maiei Sandu a solicitat cetățenilor ajutor financiar și în cadrul alegerilor locale de anul trecut. Cu toate acestea, PAS nu este atât de sărac pe cât conducătorii săi încearcă să demonstreze. În 2016, a apărut o înregistrare audio în spațiul public în care Igor Grosu, prim- vicepreședinte al partidului Acțiune și Solidaritate, învață un adept al formațiunii cum să transfere banii, ocolind Comisia Electorală Centrală. Ulterior, mai mulți politicieni și experți au acuzat-o pe Maia Sandu de finanțări ilegale și au cerut o anchetă în acest caz.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020