Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Mai multe spectacole vor prezenta în weekend teatrele din Chișinău

  Teatrele din capitală vor prezenta mai multe spectacole în zilele de sâmbătă și duminică, 5-6 iunie. Astfel, sâmbătă, 5 iunie, la ora 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadârcă, după memoriile Ecaterinei Chele, deportată în 1941, Margaretei Cemârtan-Spânu, deportată în 1949, și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG.

  Potrivit directorului instituției, Petru Hadârcă, ideea de a monta „Dosarele Siberiei” a venit după ce el a realizat la Radio București câteva spectacole radiofonice consacrate deportărilor. Este vorba despre „Deportați în Siberia” și „Douăzeci de ani în Siberia”, după textul Aniței Andriș-Cudla, precum și ”Stalin mi-a furat copilăria”, de Boris Vasiliev ș.a.

  În aceeași zi, la 18.30, Teatrul ”Luceafărul”  readuce  în scenă spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriș. Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice.

  Tot sâmbătă, la 11.00, Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”  va prezenta spectacolul ”Muzicanții din Bremen” după povestea Fraților Grimm, în regia lui Ghenadii Boiarkin. Spectacolul este un basm cunoscut tuturor din copilărie despre aventurile unui tânăr vesel trubadur și ale prietenilor săi – măgar, câine, pisică și cocoș și ne vorbește despre adevărata prietenie, bunătate și dragoste.

  Duminică, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul la spectacolul  ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian în regia lui Alexandru Cozub. Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

  În aceeași zi, la 18.30, la Teatrul ”Luceafărul” va avea loc spectacolul  ”Testamentul” de Gheorghe Urschi. Piesa “Testamentul” a fost montată la Teatrul „Luceafărul” pentru prima dată în anul 1992. Potrivit organizatorilor, este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți acești ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un țăran cu demnitate pe care nu-l poți amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deșarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu și Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiți, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noștri – unii sunt hrăpăreți, alții au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciții politici.

  Miezul acțiunii pornește de la o farsă, pusă la cale de mătuşa Gafinca pentru a-i reanima nițel pe feciorii lui Pricoche, dar şi pe nurorile acestuia. S-a zvonit, deci, printr-un vecin, că bătrânul ar avea bani și încă mulți, pe care-i da cu împrumut şi cu procente sătenilor. Din această clipă lucrurile s-au schimbat radical. Feciorii și nurorile au devenit de nerecunoscut! Începe adevărata comedie, care a declanşat cascade de râs, joc halucinant, dar și firescul unor stări, al unor trăiri.

  În distribuție: Pricoche Sâmbure –  Veaceslav Mereuță, Gafinca – Paulina Zavtoni, Iacob – Avelin Tabarcea, Nichita – Vladimir Isac, Valentin Munteanu, Alecu – Sergiu  Plângău, Oleg Macovei, Limpiada – Ecaterina Chircu,  Ariadna – Vitalia Grigoriu și Figurantu – Oleg Lungu, Gheorghe Tabarcea.

  Tot duminică, la 11.00. Teatrul ”A. P. Cehov” va prezenta spectacolul ”Piciul și Karlson”  de Astrid Lindgren în regia lui Evghenii Bognibov.

  moldpres.md

  Facebook

  SOCIAL

  „Apă-Canal Chişinău” va întrerupe temporar furnizarea apei potabile miercuri 23 iunie, orele 09.00 - 23.00. Va fi deconectată apa pe str. Bucuriei, 13A, 20,...

  SOCIAL

  Marșul pentru susținerea familiei tradiționale, la care au participat azi zeci de mii de tinere familii, reprezentanți ai bisericii și alți doritori, demonstrează că...

  SOCIAL

  În mai multe localități din țară se desfășoară Marșul Familiei, organizat la inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

  ECONOMIE

  Una din prioritățile Primăriei municipiului Chișinău este atragerea investițiilor și oferirea a câtor mai multe posibilități de dezvoltare pentru producătorii locali. Despre aceasta a...

  Copyright © 2021