Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Mai multe instituții de la Bălți trec la sistemul centralizat de încălzire

  Circa 30 de instituții publice din municipiul Bălți sînt în proces de reconectare, în această perioadă, la sistemul centralizat de termoficare, urmare a deciziei Guvernului. Printre acestea sunt clădirile Spitalului, Centrului de transfuzie a sângelui, Curții de Apel, Procuraturii, Universității „Alecu Russo”, Primăriei și altele.

  În cazul unor instituții, precum ar fi Direcția de arhivă Bălți, sînt instalate puncte termice individuale, ce permit reglarea automată și manuală a temperaturii în clădire, precum și în fiecare birou sau etaj.

  Asemenea puncte termice individuale au fost instalate și în 130 de blocuri de locuit din Bălți, cu ajutorul unor finanțări externe. În trei ani, 2/3 din sectorul rezidențial din oraș urmează să fie cuprins în proiectul de modernizare a sistemului de termoficare, cu trecere la sistemul de distribuție pe orizontală.

  „În urma acestor reconectări, are loc utilizarea eficientă a combustibilului primar – gazele naturale. Este mult mai eficient a le arde în cogenerare, pentru a produce și energie termică, și energie electrică, concomitent”, susține directorul interimar al CET Nord din Bălți, Marian Brînză.

  Anul trecut, în blocul în care locuiește bălțeanul Sergiu Meleca a fost schimbat sistemul de încălzire. Cel tradițional pe verticală a fost înlocuit cu unul modern, pe orizontală. Iar, în consecință, facturile au fost cu 30-40% mai mici. Pe lîngă asta, în apartamente a apărut și apa caldă centralizată, care a lipsit aproape 30 de ani.

  „Fiecare proprietar de apartament reglează temperatura pe panoul de pe scară, așa cum crede el că este mai bine”, povestește Sergiu Meleca.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  noi.md

  Facebook

  SOCIAL

  Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările care au izbucnit pe acoperișul unui troleibuz. Cazul a fost înregistrat în municipiul Bălți în timpul ce...

  Noutăţi

  La Bălți, călătoriile cu taxiul s-au scumpit din nou. Firmele de taxi din oraș au anunțat noile tarife. De-acum, costul unei călătorii, atât prin...

  ECONOMIE

  Locuitorii de la Bălți vor plăti mai mult pentru căldura. CET-Nord a cerut un tarif de 3.948 de lei pentru 1 Gcal. Asta înseamnă...

  Noutăţi

  Sărbătorile de iarnă îi vor găsi pe bălțeni cu buzunarele goale. Asta pentru că, după majorarea tarifului la energia electrică, majoritatea oamenilor au primit...

  Copyright © 2021