Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  MADRM a atenţionat asupra necesităţii măsurilor de prevenire a incendiilor

  În legătură cu izbucnirea incendiului de la poligonul de depozitare a deșeurilor menajere solide din localitatea Țânțăreni, ce a avut loc săptămâna trecută, și în scopul evitării unor situații similare, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a informat că, în conformitate cu legislația țării, autoritățile publice locale au obligația să aplice o serie de acţiuni preventive, transmite MOLDPRES.

  Potrivit ministerului, autorităţile locale trebuie să stabilească locurile unde se pot efectua lucrări cu foc deschis şi persoanele desemnate să-l supravegheze; să interzică utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu; să organizeze şi să execute prin intermediul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţenilor etc.

  De asemenea, MADRM atenționează că temperaturile ridicate ale aerului și lipsa precipitațiilor favorizează creșterea numărului de incendii, însă factorul uman, la fel, are un rol semnificativ.

  Totodată, trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat, la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale, îndeosebi, la lucrările caracteristice acestei perioade de timp în câmp, vii și livezi. Se vor verifica instalațiile de paratrăsnet, pentru că, după o perioada cu temperaturi ridicate, precipitațiile sunt însoțite în mod frecvent de descărcări electrice atmosferice.

  Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede în Articolul 137 că încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor în păduri, spații verzi, grădini publice, rezervații și ocoale silvice se sancționează cu amendă de la 10 până la 20 unități convenționale (500 – 1000 lei). Totodată, distrugerea sau vătămarea pădurii, spațiului verde, grădinii publice, rezervației și ocolului silvic ca urmare a incendierii sau atitudinii neglijente față de foc se sancționează cu amendă de până la 10 000 lei sau cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat  a anunţat până pe 6 august Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, în această perioadă, pe întreg teritoriul ţării se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiere a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de pericol excepțional de incendiu. Astfel, în perioada 9-16 iulie, se va menține pericol excepțional...

  Copyright © 2021