Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Locuitorii capitalei sunt îndemnați să depoziteze corect deșeurile electrice

  Operatorul municipal de salubrizare – Î.M. Regia „Autosalubritate”, recomandă locuitorilor capitalei să colecteze separat deșeurile electrice și electronice (electrocasnice, telefoane mobile vechi și alte gadget-uri, baterii sau acumulatori) și să nu le arunce în tomberoanele amplasate la platformele de stocare a deșeurilor menajere.

  Î.M. Regia „Autosalubritate” asigură evacuarea doar a deșeurilor menajere, iar gunoierii sunt nevoiți să lase deșeurile electrice și cele electronice la platformele de stocare. Iar în cazul când acestea nu sunt acumulate în locuri special amenajate sau ridicate de operatorii autorizați, pot aduce prejudicii grave sănătății oamenilor, cât și mediului.

  „Depozitarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în tomberoanele de deșeuri complică munca angajaților și afectează graficul de evacuare a deșeurilor din Chișinău, deoarece muncitorii sunt nevoiți să scoată manual aceste deșeuri din tomberoane și să le lase lângă platforme, pentru a fi evacuate de către operatorii autorizați.

  Totodată, deseori, deșeurile electrice și electronice sunt strânse de boschetari, dezasamblate și aruncate în adiacentul parcurilor, fâșiilor forestiere din capitală sau ajung la gunoiștile neautorizate, poluând mediul înconjurător.

  În context, informăm că în cazul în care deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) aruncate în tomberoane, care au scăpat din vizorul muncitorilor operatorului de salubrizare, fiind acoperite cu gunoi, ajung totuși la poligonul municipal de la Țânțăreni, acestea însă nu poluează solul și apele subterane. Aceasta pentru că obiectivul este unul autorizat, având la bază un strat impenetrabil, care nu permite substanțelor poluante să ajungă în subsol și, respectiv, în apele freatice.

  Acest tip de deșeu îngreunează funcționarea Stației de tratare a levigatului de la depozit, conducând la micșorarea volumului de levigat tratat și sporind cheltuielile pentru întreținerea acesteia. Astfel, deșeurile electronice și electrocasnice periclitează și buna desfășurarea a activității de tratare a levigatului de gunoi”, se arată în comunicat.

  În această ordine de idei,  Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă chișinăuieni să conștientizeze consecințele și impactul negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, înainte de a arunca deșeurile periculoase la platformele de stocare a deșeurilor municipale și să le depoziteze doar în locurile unde sunt amplasate tomberoane speciale pentru colectarea acestora.

  chisinau.md

  Facebook

  Noutăţi

  Manifestările cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă vor fi inaugurate la Chișinău pe 17 decembrie. Solicitată de IPN, viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că toate...

  Noutăţi

  În weekend-ul: 3-4 decembrie 2022, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor...

  Noutăţi

  În perioada 1 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, vor fi comercializați brazi de Crăciun în mai multe locuri din Capitală. Viceprimarul Olga Ursu...

  Noutăţi

  Începând cu data de 1 decembrie, ruta de troleibuz nr. 31 „or. Chișinău – or. Sângera” va fi înlocuită cu ruta de autobuz nr....

  Copyright © 2021