Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Loc de muncă pentru refugiați

  Astăzi, prioritatea Guvernului dar și a întregului popor moldovenesc, este acordarea asistenței refugiaților ucraineni. Despre aceasta anunță ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Potrivit acestuia, cetățenii ucraineni vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova, fără obţinerea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă.

  Potrivit demnitarului, legislația actuală a Republicii Moldova va fi modificată, în scopul simplificării procesului de angajare a cetățenilor străini în țara noastră. Cu alte cuvinte, pe perioada stării de urgență, toți cetățenii străini vor ocoli Biroul Migrație și Azil și toate procedurile necesare în acest sens.

  Sergiu Gaibu, ministrul Economiei

  „Am primit o serie de cereri atât de la refugiați, cât și de la agenți economici care doresc să ofere locuri de muncă acestor refugiați. De aceea, pentru perioada stării de urgență, aceste reguli legale sunt anulate pentru cetățenii Ucrainei care se pot adresa direct unui agent economic pentru a încheia un contract individual de muncă și a beneficia de venituri suplimentare”

  Totodată, Gaibu a subliniat că agenții economici care angajează refugiați ucraineni, sunt obligați să informeze Biroul Migrație și Azil despre acest fapt, în termen de 5 zile. Pentru aceasta, angajatorul trebuie să furnizeze Biroului, o copie a contractului individual de muncă încheiat, numărul personal de identificare al salariatului cu care persoana a trecut frontiera moldovenească și o copie a buletinului de identitate a acestui refugiat. Ministrul a mai menționat că și procedura de emitere a cardurilor bancare pentru refugiați în băncile comerciale ale țării a fost simplificată.

  Sergiu Gaibu, ministrul Economiei

  „Au fost implementate o serie de scutiri bancare pentru a facilita deschiderea unui cont bancar pentru refugiați, astfel încât să poată primi carduri bancare și să poată efectua tranzacții financiare.”

  Gaibu a adăugat că acei agenți economici care au acordat deja asistență refugiaților – au transferat bani în conturi special deschise de guvern sau au ajutat prin prestarea de servicii, vor fi scutiți de taxe. Întrebat de jurnaliști, dacă în această perioadă dificilă, se va acorda asistenţă suplimentară și cetăţenilor Republicii Moldova, Sergiu Gaibu a reamintit că guvernul a ajutat deja cetățenii săi, inclusiv sub formă de pensii majorate şi compensaţii pentru încălzire şi gaz.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021