Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Litvinenco rămâne

  Majoritatea parlamentară „îl păstrează” pe Litvinenco în funcția de ministru al Justiției. Moțiunea simplă împotriva lui Litvinenco a fost depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la ședința legislativului de săptămâna trecută. Astăzi, audierile la acest subiect, au durat aproape 3 ore. Un ping pong de acuzații între guvernare și opoziție, iar deputații din fracțiunea „ȘOR” s-au retras din cadrul procesului de vot.

  Parlamentarii opoziției, autorii moțiunii simple împotriva lui Litvinenco, au subliniat incompetența profesională a oficialului, adăugând că până și structurile internaționale sesizează lipsa de profesionalism a ministrului justiției.

  Grigore Novac, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Comisia de la Veneția v-a reamintit că ați uitat cu totul de această structură și vă amintiți de existența Comisiei de la Veneția numai atunci când vă convine: când aveți nevoie de ea, vă amintiți și țineți cont de recomandările sale și o includeți să vă examineze documentele iar când nu vă convine și vă grăbiți așa cum a fost cu Legea cu privire la Procuratură – uitați de Comisia de la Veneția și pretindeți că opinia sa nu este atât de importantă pentru voi. ”

  În discursul său dar și la răspunsurile din partea deputaților, Litvinenco, nu s-a rezumat să treacă în revistă meritele sale în calitate de ministru al Justiției, dar a acuzat opoziția și a adus în discuție numele oligarhului Plahotniuc. În momentul în care însă, ministrului i s-a adus aminte de implicarea Maiei Sandu și a lui Igor Grosu, în schema furtului miliardului, Litvinenco s-a cam încurcat în declarații.

  Elena Bodnarenco, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Aici ați numit o serie de nume … Nu sunt de 30 de ani la putere, dar din 2005 sunt deputat al parlamentului. Nu am furat nimic, nu amm privatizat nimic, nu a luat bani de la Plahotniuc și nu m-am temut să-i declar. De ce, domnule Litvinenco, menționați în mod selectiv numele? De exemplu, nu ați dat numele doamnei Sandu și a domnului Grosu, care au votat și pentru miliardul furat și pentru aeroport? De ce atunci, când ați vorbit despre cei care au furat miliardul, nu ați pomenit numele lui Filat și Leancă? Și toată această luptă, pe care o proclamați cu atâta elan, asta înseamnă că va veni și timpul lor? „

  Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției

  „Îmi pare foarte rău că manipulați cu numele doamnei Sandu și domnul Grosu … Adică, vice-miniștrii nu votează în guvern. Numai miniștrii votează.”

  Elena Bodnarenco, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Domnule Litvinenco, o mică minciună dă naștere la multă neîncredere. Există stenograme în care sunt înregistrate toate acestea. „

  Deputatul blocului, Alexandr Suhodolschi a subliniat că Litvinenco nu și-a schimbat metodele încă din perioada campaniei electorale și, în loc de rezultate reale ale muncii, el oferă pe tavă, doar lozinci de partid. Iar deputatul Vasile Bolea a subliniat rolul lui Litvinenco în cazul Stoianoglo dar și ce scopuri urmărește ministrul.

  Alexandr Suhodolschi, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Domnule ministru, din discursul dvs. am avut impresia că sunteți încă în campania electorală: niște lozinci politice, acuzații. Actualizați metodele, altfel devine plictisitor pentru toată lumea să le asculte tot timpul. „

  Vasile Bolea, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Ministrul și-a creat un alibi participând și dirijând acest teatru al absurdului, pentru că atât procurorul general, cât și adjunctul său au vorbit despre cazuri în care sunt implicate anumite rude ale lui Litvinenco. Trebuie să existe o evaluare juridică a participării lor. Dar nu auzim azi de la ministru că soacra e vinovată”

  Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției

  „Este destul de josnic. Ați căutat la mine dar nu ați găsit nimic și ați început să căutați la rudele și la prietenii mei. ”

  Deputații opoziției au subliniat că actuala conducere a țării nu urmărește o reformă a justiției, ci încurajează înțelegerile de clanuri în Procuratură, luând partea clanului procurorilor lui Plahotniuc.

  Elena Bodnarenco, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „De fapt, ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova nu este justiție, este o confruntare în procuroratură între două clanuri și asta știți foarte bine. Sprijiniți un singur clan dintr-un anumit motiv și numiți acei oameni care au fost slujitorii lui Plahotniuc. „

  Diana Caraman, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Ați spus absolut corect că există o mulțime de oameni ai lui Plahotniuc în sistemul de urmărire penală. Și, din păcate, astăzi vedem că toți se întorc în poziții cheie. Și în acest sens, în numele tinerilor, vreau să le spun „multe mulțumiri” Maiei Sandu și PAS-ului pentru că i-au readus pe complicii lui Plahotniuc în poziții cheie. ”

  Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului RM

  «Pentru puțin».

  Pentru moțiunea simplă împotriva lui Litvinenco au votat, doar deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Fracțiunea Șor s-a abținut de la vot. Astfel, moțiunea simplă nu a trecut iar Litvinenco își păstrează funcția de ministru. Am încercat să obținem un comentariu de la serviciul de presă al instituției prezidențiale pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021