Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

  Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost completată cu şase denumiri noi, indicate în tratamentul a 10 maladii.

  Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, trei medicamente vor fi compensate integral. Printre ele se numără deflazacortum pentru tratamentul bolilor de sistem autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, al unor maladii rare, precum epidermoliza buloasă, distrofia musculară. Celelalte două sunt: levetiracetamum pentru tratamentul epilepsiei, precum şi un medicament inovativ, aripiprazolum, prescris copiilor cu vârsta de până la 18 ani în caz de schizofrenie.

  Pacienții vor beneficia de o compensare de 70% din preț pentru preparatul cabergolinum, prescris în cazul hiperprolactinemiei – afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate în sânge ale unui hormon numit prolactină. Totodată, deflazacortum va fi indicat şi în tratamentul astmului bronhic, fiind compensat în proporție de 70% pentru adulţi şi de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

  Alte două preparate vor avea o rată de compensare de 30%. Este vorba despre memantinum, medicament destinat tratamentului bolii Alzheimer, şi rosuvastatinum pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii.

  Conform surse citate, în anul 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost planificate peste 678 milioane de lei pentru preparatele farmaceutice compensate. În prezent, lista medicamentelor compensate include 158 de denumiri comune internaționale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii sau pe site-ul CNAM.

  moldpres.md

  SOCIAL

  Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Potrivit...

  SOCIAL

  Pacienții care suferă de diabet vor avea acces la insulină sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de utilizat și care vor reduce...

  SOCIAL

  Bolnavii cu bronșită acută vor beneficia de medicamente compensate în proporție de 100% pentru copiii și de 70% în cazul adulților.

  SOCIAL

  Spitalele municipale sunt asigurate cu echipamente medicale, preparate antivirale și mijloace de protecție necesare pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Totodată, autoritățile locale continuă dotarea...

  Copyright © 2020