Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Lira sterlină s-a prăbușit după ce Guvernul și-a anunțat planul economic

  Lira sterlină s-a prăbușit, luni, la cea mai scăzută valoare a sa din istorie, ca urmare a temerilor legate de noul plan economic al guvernului britanic și de faptul că finanțele statului britanic ar putea fi întinse până la limită în perioada care urmează, relatează Reuters.

  Prăbușirea dramatică a lirei a ajutat dolarul american să atingă valori record față de un număr mare de alte monede. Lira a scăzut cu până la 4,9% pentru a ajunge la o depreciere record de 1,0327 dolari.

  Ulterior, s-a stabilizat în jurul valorii de 1,05405%, cu 2,9% mai slabă decât la închiderea ultimei sesiuni. Lira și-a început căderea de vineri, când a scăzut cu 3,6% pe fundalul anunțării de către noul ministru de finanțe britanic, Kwasi Kwarteng, a unei scutiri de taxe istorice, finanțată prin cel mai mare împrumut din 1972 și până azi.

  „Lira sterlină a fost absolut turtită. Investitorii caută un răspuns de la Banca Angliei. Așa ceva nu este sustenabil”, a spus Chris Weston, director de cercetare la Pepperstone.

  Indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei americane față de monede precum lira sterlină, euro sau yenul japonez a ajuns la 114,58 pentru prima dată din mai 2002, înainte de a se tempera până la 113,73, cu 0,52% mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute.

  „Situația proastă din Regatul Unit exacerbează sprijinul pentru dolarul american. Dacă vom avea o senzație că urmează o criză pe plan global, dolarul ar crește semnificativ”, spune Joseph Capurso de la Commonwealth Bank of Australia.

  Facebook

  LUMEA

  Lira sterlină a coborât la un minim record față de dolar, ceea ce a stârnit speculații pe piață că Banca Angliei ar putea fi...

  LUMEA

  O aeronavă militară s-a prăbuşit în comitatul Imperial din California joi după-amiază – al doilea accident de acest gen în doar 48 de ore,...

  LUMEA

  Un avion de luptă al armatei iraniene s-a prăbuşit luni într-un cartier rezidenţial din Tabriz, în nord-vestul ţării, accidentul soldându-se cu trei morţi, dintre...

  LUMEA

  Paisprezece persoane au murit marți în estul Azerbaidjanului după ce un elicopter militar s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat serviciul...

  Copyright © 2021