Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Lider în sondaje

  Igor Dodon rămâne personalitatea politică din țara noastră care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor. O arată datele sondajului sociologic „Vox Populi, octombrie 2020 -Situația sociopolitică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, realizat și prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Conform studiului, 34,4% din respondenții deciși au spus că au cea mai mare încredere în Igor Dodon. La un interval de peste 14% se află Maia Sandu, cu 20,3%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, se bucură de încrederea a 9,2%, în timp ce președintele ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi , de 8,8%. În clasamentul încrederii se regăsește și liderul Partidului ”Șor”, Ilan Șor, cu 6,7%. În top zece politicieni de încredere se află și primarul general al Capitalei, Ion Ceban, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu. Potrivit studiului, 4,5% dintre respondenții deciși au declarat că au mare încredere în Ion Ceban, 3,1% – în Zinaida Greceanîi și 2,8% – în Ion Chicu. La coada clasamentului se situează candidatul Partidului ”Șor” la prezidențiale, Violeta Ivanov, cu 2,1%, liderul PUN, Octavian Țâcu, cu 1,3%, iar deputatul Pro Moldova, Andrian Candu – cu 1,1%.

  Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidențiale, Igor Dodon ar obține cele mai multe voturi. Sunt datele aceluiași sondaj sociologic Potrivit studiului, aproape 42 la sută dintre cetățenii deciși l-ar vota pe Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte al țării. Maia Sandu ar acumula 24,5 la sută din voturi, iar pe locul trei s-a clasat Andrei Năstase, cu 12,2%. Conform sondajului, datele pentru ceilalți candidați la funcția de președinte s-ar prezenta în felul următor: Renato Usatîi – 8,6%; Violeta Ivanov – 6,1%; Octavian Țâcu – 2,2%; Tudor Deliu – 1,8% și Dorin Chirtoacă – 1,7%. Totodată, 0,9% dintre respondenți au declarat că ar susține o altă personalitate.

  Igor Dodon va câștiga cu o diferență de peste 9% în fața Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit studiului, dacă în turul doi al alegerilor prezidențiale vor accede actualul președinte și liderul PAS, Igor Dodon va fi votat de 54,6% din alegători, iar Maia Sandu – de 45,4%. Sondajul mai indică și asupra creșterii diferenței de vot între Dodon și Sandu în cazul în care cei doi politicieni se vor întâlni în turul doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, dacă în septembrie 54,2% din respondenți au declarat că își vor da votul pentru Igor Dodon în turul doi, atunci în octombrie numărul acestora crește până la aproape 54,6%. Pentru Maia Sandu în septembrie au declarat că vor vota în turul doi 45,8%, iar în octombrie – 45,5%.
  Ancheta sociologică s-a desfășurat, în perioada 26 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1167 de respondenți, cu o eroare maximală de + 3,0%.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020