Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Leul moldovenesc, la 27 de ani

  Ziua de 29 noiembrie este cu roșu în calendar pentru leul moldovenesc. Tradițional, la ceas aniversar, BNM a lansat opt monede jubiliare și comemorative.

  Octavian Armașu, guvernator al BNM

  „Politica monetară a dus la diminuarea inflației și stabilizarea macroeconomică, a determinat reducerea incertitudinii și a riscului în procesul de adoptare a deciziilor în domeniul investițiilor, a consolidat încrederea populației față de sistemul financiar al statului, a contribuit la o realizare mai eficientă a reformelor sociale. Astfel, moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol important în economie”.

  Guvernatorul BNM a prezentat opt monede jubiliare. Fiecare fintre ele are câte o denumire, este vorba despre Ornamentul Tradițional, Punguța cu Doi Bani, Mănăstirea Vărzărești sau Vinurile Moldovei. Totodată, specialiștii în economie au remarcat faptul că moldovenii optează ân ultimul timp pentru plățile în baza cardului. În cadrul evenimentului, șeful Direcției Operațiuni cu numerar, a explicat cum ajung banii în circulație.

  Corneliu Crețu, șeful Direcției Operațiuni cu numerar

  „Banca Națională nu dispune de monetărie și imprimărie proprie, de aceea apelează la instituții din exteriorul țării, respective, imprimăria ne livrează bancnotele, iar monetăria ne bate monedele pe care le avem azi în circulație”.

  Deși nu se anunță o schimbare a designului monedei naționale, unii cetățenii spun că și-ar dori ca Leul moldovenesc să arate puțin altfel.

  „Poate va fi bine să-i avem monetar, ar fi mai comod”.

  „Ar fi bine ca materialul să fie mai grosuț, pentru că repede se șifonează”.

  „Da, aș vrea să arate altfel. Să arate mult în buzunar”.

  Iar alți oameni spun că ar vrea să vadă ilustrate pe moneda țării și alte personalități notorii.

  „Poporul nostru are o mulțime de personalități care ar putea fi ilustrate, din artă, cultură, poate Ion Creangă sau Mihai Eminescu”.

  „Nu, lasă să rămână Ștefan cel Mare”.

  „Acesta nu este cel mai important moment, important e ca oamenii să fie fericiți”.

  Autorul leului moldovenesc este atistul plastic Gheorghe Vrabie.

  a-tv.md

  Copyright © 2020