Drumul lemnelor de foc, din pădure și până în gospodăriile oamenilor, a devenit acum mai lung și mai anevoios. Unii săteni așteaptă să fie sunați de la primărie, alții – ca lemnele să le fie aduse la poarta casei.
Lemnul, cinci metri steri, poate fi cumpărat în două tranșe. Asta presupune cheltuieli duble pentru transport, spun oamenii. Mai norocoși sunt cei, care pot procura lemne din sat, la prețuri mai avantajoase, cum se întâmplă și în satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi.
Oamenii scutură bine buzunarele, pentru ca sobele să nu le rămână reci. Cei care cumpără lemn de la ocol plătesc de două ori transportul, așa cum prima tranșă de lemn pe care o pot cumpăra este de doar trei metri steri.
La Ocolul Silvic ”Hârbovăț” oamenii sunt chemați conform listelor întocmite de primărie. Prezentarea unui act de identitate este obligatorie, pentru a evita neînțelegerile. A doua tranșă – ceilalți doi metri steri, localnicii ar putea să o primească abia la iarnă.
IGOR POPOV, inginer la Întreprinderea Silvică ”Tighina”: „Dacă luăm până la sfârșitul anului la gospodăria silvică ”Tighina” avem de colectat în jur de șapte mii de metri cubi de lemne. Vom putea elibera la în jur 2600 de persoane, lemne. După Anul Nou vor continua lucrările, toți cei care nu primesc până la Anul Nou, vor primi după Anul Nou, dar neapărat vor primi toți.”
Acum, se vinde chiar și nucul, care altă dată era trecut cu vederea, spun pădurarii.
ZINAIDA ROȘIOR, pădurar: „Oamenii au intrat în panică pentru că se tem să nu le deconecteze gazul și cumpără toți, chiar și acei care nu au făcut niciodată focul cu lemne, acum cumpără și ei lemne. Fiecare cumpără după buzunarul lui.”
În subordinea Ocolului Silvic ”Hârbovăț” se află șase localități. Prețul lemnului de foc tare este de la 615 lei metru ster, iar pentru cei moale – de la 390 de lei metru ster. Pădurarii nu asigură livrarea lemnelor acasă.
IGOR POPOV, inginer la Întreprinderea Silvică ”Tighina”: „Tot ce ține de încărcatul lemnelor, descărcat oamenii se descurcă pe cont propriu. Primarii știu că cu un transport pot să vină trei familii pentru ca cheltuielile la cei care solicită acei trei metri steri să nu fie atât de mari.”
În lista celor care solicită lemne de foc se înscriu chiar și cei care sunt plecați peste hotare și nu au nevoie de ele. Primăriile încearcă să se descurce pe cont propriu.
Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
