Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Legile sociale, pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, publicate în Monitorul Oficial

  Legile sociale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și care vizează circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au fost publicate astăzi, 14 iulie, în Monitorul Oficial.

  Pachetul de legi a fost promulgat, în ajun, de președintele țării, Igor Dodon, și se referă la pensionari și beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, agricultori, antreprenori, sute de familii de polițiști și militari, urmași ai medicilor răpuși de COVID19.

  Astfel, salariile a aproape 47 de mii de angajați din sistemul medical se vor majora din acest an în câteva etape. De la 1 septembrie, acestea vor crește cu 30%, la 1 ianuarie 2021- cu încă 30% și cu alte 40% – în prima jumătate a anului viitor. Obiectivul final este dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate.

  O altă modificare, prevede acordarea, începând cu luna octombrie, a unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3 000 de lei. De acest suport vor beneficia 659 886 de persoane, dintre care 591 de mii sunt pensionari.

  Statul va subvenționa agenții economici prin majorarea alocațiilor pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural cu 100 de milioane de lei, pentru Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii – 50 de milioane de lei și dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere, la fel cu 50 de milioane de lei.
  Alte 20 de milioane de lei vor fi alocate pentru Programul de stat ”Prima casă” destinat angajaților din structurile de forță. În cadrul acestui proiect, funcționarii publici cu statut special angajați în Ministerul Apărării, inclusiv militarii în termen, MAI, SIS, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, CNA și Administrația Națională a Penitenciarelor își vor putea procura locuințe prin contractarea de credite garantate 100% de stat.

  a-tv.md

  Facebook

  SOCIAL

  Guvernul vine în ajutorul cetățenilor, care au înregistrat pagube în urma ploilor abundente din această vară. Astăzi, premierul Ion Chicu a condus ședința Comisiei...

  SOCIAL

  La Guvern a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Ion Chicu.

  SOCIAL

  Prim-ministrul a avut o ședință online cu un grup de conducători ai asociațiilor de transportatori.

  SOCIAL

  Agricultorii din Republica Moldova pot aplica la mai multe programe și politici de susținere a domeniului promovate de Guvern. Programul de subvenționare a producătorilor...

  Copyright © 2020