Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Legile sociale, pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, publicate în Monitorul Oficial

  Legile sociale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și care vizează circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au fost publicate astăzi, 14 iulie, în Monitorul Oficial.

  Pachetul de legi a fost promulgat, în ajun, de președintele țării, Igor Dodon, și se referă la pensionari și beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, agricultori, antreprenori, sute de familii de polițiști și militari, urmași ai medicilor răpuși de COVID19.

  Astfel, salariile a aproape 47 de mii de angajați din sistemul medical se vor majora din acest an în câteva etape. De la 1 septembrie, acestea vor crește cu 30%, la 1 ianuarie 2021- cu încă 30% și cu alte 40% – în prima jumătate a anului viitor. Obiectivul final este dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate.

  O altă modificare, prevede acordarea, începând cu luna octombrie, a unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3 000 de lei. De acest suport vor beneficia 659 886 de persoane, dintre care 591 de mii sunt pensionari.

  Statul va subvenționa agenții economici prin majorarea alocațiilor pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural cu 100 de milioane de lei, pentru Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii – 50 de milioane de lei și dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere, la fel cu 50 de milioane de lei.
  Alte 20 de milioane de lei vor fi alocate pentru Programul de stat ”Prima casă” destinat angajaților din structurile de forță. În cadrul acestui proiect, funcționarii publici cu statut special angajați în Ministerul Apărării, inclusiv militarii în termen, MAI, SIS, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, CNA și Administrația Națională a Penitenciarelor își vor putea procura locuințe prin contractarea de credite garantate 100% de stat.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că unii consilieri ai Maiei Sandu au avut tentative de a da indicații Guvernului, asta în condițiile în...

  POLITICA

  Un nou eșec pentru președintele Maia Sandu. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui cu privire la interpretarea normei constituționale în partea ce ține...

  POLITICA

  Președintele fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, susține că în cazul în care Maia Sandu va continua să refuze desemnarea candidatului la funcția de...

  POLITICA

  Sunt necesare cel puțin două tentative de votare a unui nou Guvern. Dacă este necesar, președintele poate desemna un candidat pentru funcția de premier...

  Copyright © 2020