Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Legile bugetului de stat, votate

  Deputații au votat, aseară, în lectura a doua, proiectul legii bugetului de stat pentru 2021, proiectul politicii bugetar-fiscale, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, bugetul asigurărilor sociale de stat. Legile au fost adoptate cu votul a 56 de deputați.

  Votul în ultima lectură pentru cele mai importante legi s-a petrecut iarăși fără deputații din fracțiunile PAS, PPDA, PDM și Pro Moldova. Reprezentanții partidelor de dreapta la începutul ședinței parlamentare au anunțat că nu vor participa la procedura de vot și au părăsit sala de ședințe. Ulterior aceștia și-au exprimat indignarea că nu au fost invitați să voteze bugetele și politica fiscală. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea a îndemnat deputații la dialog constructiv.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, deputat PSRM

  «Cu mare plăcere am lucra într-un regim normal. În această dimineață, deputații s-au adunat la ședința Biroului Permanent al Parlamentului – două ore de ping-pong. După aceea, a avut loc ședința Parlamentului – 70 de propuneri pe ordinea de zi și din nou un ping-pong de replici, după care – tractoare și trepte distruse. Parlamentul are o agendă. Nu lucrăm pentru a rezolva problemele personale ale cuiva sau pentru a promova interesele de grup. Încercăm să examinăm legea bugetului de stat, bugetele asigurărilor sociale și medicale, politica bugetară și fiscală. Acest lucru are loc pe fondul unei pandemii, a unei situații critice și a instabilității politice. Înțelegem că nu vă plac toate legile dar vă îndemn să fiți calmi, fără deteriorarea bunurilor, fără a distruge scările. Să începem să discutăm proiectele de legi civilizat.”

  Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat din start că formațiunea nu intenționează să voteze proiectul de politică bugetară și fiscală, dar ar fi putut vota pentru proiectul bugetului dacă le-ar fi fost aprobate amendamentele. În replică, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Petru Burduja, a spus că majoritatea propunerilor Platformei Da au fost aprobate.

  Alexandr Slusari, deputat PPDA

  ”Nu vom vota categoric asupra proiectului de politică fiscală. Se discută încă cu bugetele dacă au fost aprobate amendamentele noastre privind subvenționarea.„

  Petru Burduja, deputat PSRM

  «Majoritatea amendamentele propuse de PPDA au fost aprobate spre finanțare.”

  În urma examinării tuturor amendamentelor, deputații au aprobat veniturile bugetului de stat la un nivel de 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde sau cu 11,3% față de bugetul pentru 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite, taxe și intrărilor de granturi. Cheltuielile reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei sau cu 4,1la sută față de bugetul de stat din 2020. Cheltuielile bugetare sunt determinate de obiectivele politicii bugetare pe termen mediu. Soldul se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a acestui deficit vor constitui atât sursele interne, cât și cele externe.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021