Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Lecția oferită de pandemie

  Ajutor șomerilor, un supliment la salariile angajaților din mai multe instituții de stat, precum și tratament gratuit pentru persoanele infectate cu COVID-19. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de către Guvern pentru a sprijini populația pe timp de pandemie. Potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbraveanu, pandemia le-a oferit tuturor o lecție grea, dar cu toate acestea, oamenii s-au descurcat.

  Potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pandemia nu doar că a afectat sistemul public de sănătate, ci a avut și un impact socio-economic asupra populației țării. Iar eforturile conducerii și ale Ministerului Sănătății, în speță, s-au concentrat pe intensificarea măsurilor de sprijinire a cetățenilor, a lucrătorilor medicali și ai celor din alte domenii de activitate.

  Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

  „În condițiile actuale, politica de creștere a salariilor pentru medici, care, apropo, este planificată în bugetul pentru 2021, ar trebui continuată. Da, a fost o lecție grea, dar e o lecție pe care am învățat-o deja, deoarece sistemul de îngrijire a sănătății, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, a reușit să facă față și continuă să facă față acestei provocări – pandemia de Covid-19”

  În cadrul conferinței internaționale MACRO 2020, ministrul a enumerat un set măsuri luate de către autorități care vin să sprijine populația. Este vorba despre asistența medicală gratuită, indiferent dacă cetățeanul este asigurat sau nu , reabilitarea gratuită a persoanelor cu pneumofibroză, ce rezultă din infecția cu noul tip de coronavirus. Acordarea unui ajutor unic, în valoare de 900 lei beneficiarilor de prestații sociale, majorând venitul minim lunar garantat de la 1107 lei la 1300 lei pentru acordarea asistenței sociale. Și, de asemenea, o creștere de 25% a venitului minim lunar garantat pentru fiecare copil. Viorica Dumbrăveanu a subliniat că în perioada aprilie – mai a acestui an, aproape 76 de mii de familii au primit, cel puțin, un ajutor social. Beneficiul mediu a fost de 1.121 lei, prin urmare o creștere de 300 lei. De asemenea, în timpul stării de urgență, 14.000 de persoane neîncadrate în câmpul muncii au primit asistență pentru șomaj, în valoare de 2775 de lei. Au fost angajați suplimentar 2.600 de asistenți personali pentru a sprijini persoanele cu dizabilități. În același timp, pentru a ajuta lucrătorii medicali în timpul pandemiei, a fost adoptată o creștere salarială de 100%, iar salariul personalului medical și al șoferilor de pe ambulanțe a fost majorat cu 30%. Compensații au fost acordate și rudelor lucrătorilor medicali care au murit răpuși de virus. În plus, personalului centrelor de cazare temporară a vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități li se oferă un supliment lunar de până la 50% din salariu.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020