Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  La Ocnița și Briceni au avut loc acțiuni de protest împotriva hotărârii Curții Constituționale

  Astăzi, la Ocnița și Briceni, au avut loc mitinguri de protest împotriva hotărârii Curții Constituționale a Moldovei „cu privire la recunoașterea Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova ca fiind neconstituțională”. Protestatarii au scandat: „Întoarceți limba rusă!”, „Opriți genocidul lingvistic!”, „Nu- discriminării!”, „Nu luptați cu limba rusă, luptați cu COVID!”.

  La proteste au participat locuitorii din Ocnița și Briceni, reprezentanți ai comunităților de romi, bulgari, ruși, ucraineni, revoltați de discriminare bazată pe etnie și limbă, încălcarea drepturilor cetățenilor, reprezentanți ai diferitelor naționalități care folosesc limba rusă ca limbă interetnică de comunicare.

  „Istoria Moldovei este istoria unui popor multinațional”, consideră profesoara Aleona Grincescu, care a vorbit la mitingul de la Ocnița. – Din păcate, problema cu privire la limbile vorbite a fost transferată la rangul de speculații politice. Dar limbajul de comunicare pe teritoriul oricărui stat se dezvoltă de secole și nu trebuie reglementat de politicieni”.

  La mitingul de la Ocnița a participat și deputatul ales al Parlamentului Republicii Moldova din circumscripția uninominală Ocnița, Irina Lozovan, care consideră că este de datoria ei să susțină locuitorii din raion care vorbesc limba rusă.

  „Țara noastră este multinațională, fapt de care suntem mândri. Trebuie să păstrăm tradițiile, prietenia dintre popoarele noastre. În țara noastră locuiesc ucraineni, bulgari, armeni, români, evrei și alte naționalități. Și toți comunică între ei în limba lor maternă și în limba rusă ca limbă de comunicare interetnică. Desigur, suntem cu toții cetățeni ai Republicii Moldova și trebuie să cunoaștem limba de stat. În același timp, legea adoptată de parlament prevedea protecția drepturilor tuturor minorităților naționale”.

  Trebuie remarcat faptul că Legea nr. 234 din 16-12-2020 cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova prevedea garanții tuturor cetățenilor de studiere gratuită a limbii de stat pentru minoritățile naționale, obligația șefilor instituțiilor de stat să cunoască limba de stat, utilizarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică împreună cu limba de stat, adoptarea actelor oficiale în limba de stat cu traducere ulterioară în limba rusă etc.

  socialistii.md

  Facebook

  POLITICA

  Judecătorii Curții Constituționale vor să zboare cu avionul din contul statului. Cel puțin asta reiese din planul de achiziții pentru anul 2021 al Curții...

  POLITICA

  Curtea Constituțională va examina astăzi sesizările privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Sesizările în acest sens au fost depuse de deputatul neafiliat...

  POLITICA

  Decizia de demitere a judecătorului Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, poate fi atacată în instanța de judecată. Acest lucru este posibil după modificarea legislației,...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Boris Lupașcu a fost numit judecător al Curții Constituționale cu votul a 56 de deputați. Candidatura lui Lupașcu a fost propusă după ce deputații...

  Copyright © 2020