Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  La mulți ani, NIT!

  Astăzi, postul de televiziune NIT ar fi împlinit 23 de ani. În prezent, cazul privind suspendarea activității instituției de televiziune este pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorul, care a dictat sentința privind blocarea activității celui mai mare post TV de opoziție de pe atunci, Domnica Manole, a jucat rolul unei victime politice și a continuat, în schimb, să-și facă carieră. Domnica Manole este, în prezent, președintele Curții Constituționale din Republica Moldova.

  Postul de televiziune „Noile idei televizate” sau NIT, așa cum îl știa toată lumea, nu mai emite de opt ani. Acesta a fost primul și, sperăm, ultimul caz din istoria Moldovei, când autoritățile au suspendat activitatea unui post de televiziune pe care, pur și simplu, nu și l-au dorit. Mai mult, în acest caz s-au încălcat toate procedurile legale posibile, iar NIT a fost forțat să oprească difuzarea cu mult înainte de decizia instanței.

  Atacurile asupra postului de televiziune din partea autorităților pro-europene și democratice (așa s-au poziționat liderii Alianței pentru Integrare Europeană) au început încă din 2009. Apoi, după venirea la putere a guvernului condus de către Vladimir Filat, a informat conducerea postului că nu va reînnoi contractul de chirie a sediului și a cerut eliberarea urgentă a imobilului ocupat. Solicitarea a fost urmată de proceduri ilegale – documente și amenzi care veneau cu regularitate din partea CCA. Iar în 2012, autoritățile au trecut de la amenințări la acțiuni. În data de 5 aprilie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis să revoce licența de difuzare a NIT. Cauza enunțată a fost nerespectarea pluralismului de opinii și a lipsei de neutralitate în știri. Decizia a fost publicată imediat în Monitorul Oficial, ceea ce a făcut posibilă suspendarea difuzării postului tv chiar din a doua zi, adică din 6 aprilie, fără a aștepta o decizie judecătorească în acest sens.

  Reacțiile comunității internaționale la acțiunile puterii de atunci nu au întârziat să apară. În 10 aprilie, misiunea ONU în Moldova le-a cerut oficialilor de la Chișinău să întoarcă licența de emisie pentru postul de televiziune de opoziție, subliniind că nu există temei legal pentru o decizie atât de dură. Și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut același lucru.

  Din declarația APCE

  “O astfel de pedeapsă pentru un post de televiziune, cunoscut în Moldova și în străinătate, ca fiind unul de opoziție, poate fi interpretată ca o răzbunare politică a autorităților moldovenești împotriva presei incomode.”

  Și-a exprimat indignarea în acest ens și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, șeful delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Füle. Iar Departamentul de Stat al SUA a inclus închiderea postului de televiziune în lista încălcărilor drepturilor omului din Republica Moldova. Cu toate acestea, oficialii de la Chișinău nu au acordat nicio atenție acestor solicitări venite de la forurile internaționale, sau poate că li s-a permis acest lucru????

  Procesele de judecată pentru închiderea ilegală, care au durat un an întreg, nu au avut niciun rezultat. În data de 2 mai 2013, a fost pus punct pe acest caz. Instanța a recunoscut legală închiderea NIT. Decizia a fost luată de judecătorul Domnica Manole, aflată atunci la Curtea de Apel. Ulterior, aceasta a spus în repetate rânduri că nu regretă decizia, pe care a considerat-o una legală.

  Acum, cazul postului de televiziune NIT este examinat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și există premise ca decizia să nu fie luată în favoarea Moldovei. Curios e faptul că judecătorul Domnica Manole, care a executat ordinul autorităților, a suferit ea însăși de pe urma deciziilor acestora. În vara anului 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a înlăturat-o din funcția de judecător al Curții de Apel. Atunci, ea a plans pe toată toată țara. Iar angajații NIT ar fi putut să-I spună cum e să rămâi fără un loc de muncă. Ar fi putut. Dar nu au făcut-o.

  Drept urmare, la alegerile parlamentare din 2019, Domnica Manole, care a candidat la funcția de deputat din partea blocului ACUM, s-a poziționat ca „victimă a regimului”. Iar vara trecută, așa-numita „victimă” a devenit judecător, iar mai târziu președintele Curții Constituționale. La preluarea funcției, ea a anunțat că va acționa în conformitate cu Legea Supremă și în spiritul democrației și al statului de drept. Dar oare cum s-ar simți președintele Curții Constituționale a Moldovei dacă instanța de la Strasbourg ar decide că procesul de închidere al NIT este ilegal? Va mai plânge o dată? Sau poate își va prezenta scuze în fața angajaților NIT, care, după cum a arătat timpul, nu rămân niciodată foști angajați NIT.

  a-tv.md

  Copyright © 2020