Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  La mulți ani Chișinău!

  La mulți ani Chișinău! Capitala împlinește astăzi 585 de ani de la fondare. Din cauza pandemiei însă, în acest an, autoritățile municipale au renunțat la evenimente grandiose de hramul orașului și vor marca sărbătoarea simbolic. Evenimentul de astăzi a debutat dis- de -dimineață la Catedrala Mitropolitană unde Mitropolitul Vladimir, însoțit de un sobor de preoți au oficiat o slujbă religioasă.

  La liturghia oficiată în această dimineață, la Catedrala Mitropolitană au participat primarul Capitalei Ion Ceban și reprezentanți ai autorităților centrale. După slujbă, fețele bisericești, oficiali dar și enoariași au făcut înconjurul Catedralei, iar toate intrările în clădire au fost sfințite.

  Primarul Capitalei, Ion Ceban a felicitat chișinăuienii cu această zi și a mulțumit oaspeților din străinătate care au venit la sărbătoare.

  Ion Ceban primar al Capitalei

  “Este greu, este foarte greu, la propriu să muncim în acest oraș, din diferite considerente, politice, economice, sociale. 38.00 Dar eu mă bucur că împreună, putem să modernizăm acest oraș și să-l dezvoltăm. Vreau ca acest oraș să arate bine și voi depune toate eforturile împreună cu echipa care este aici.”

  Din cauza pandemiei, cei mai mulți chișinăuieni ne-au spus că în acest an vor sărbători hramul capitalei acasă, cu familia și rudele.

  «Soția deja pregătește ceva gustos acolo, mâncare, poate și ceva de băut un vin roșu. Ce va fi pe masă, pește o să fie e bine, carne o să fie e bine, dacă și plăcinte atunci foarte frumos va fi».

  «Ne pregătim cu bucate ca la moldoveni, ,eu vin din Nordul Moldovei, sarmalele, răciturile, baba albă și baba neagră, nu lipsesc de la noi de pe masa de hram».

  «Este hramul orașului și hramul casei noastre, vom sărbători cu copiii, cu familia, în general, e o sărbătoare divină, aproape de suflet. Important e că aici e sărbătoare, la catedrală și aici îți umple sufetul de bucurie».

  «-Ce pregătiți? –Sarmale, răcituri, ca o masă tradițională moldovenească! La mulți ani Chișinău, multă sănătate și fericire în tot ce faceți!»

  «Mă întâlnesc cu prietenii, sărbătorim, merg la părinți că tot e hram la părinți în sat. Cu ziua orașului, multă sănătate și noroc!”

  «Noi mereu sărbătorim hramul aici și acum în centrul Capitalei. Acasă încă nu am planificat nimic, dar neapărat, împreună cu fiul, vom mâna ceva gustos».

  Amintim că primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că în zilele de 13 și 14 octombrie în Chișinău se vor desfășura mai multe spectacole gratuite pentru copii, iar la Dendrarium și Grădina Zoologica intrarea va fi gratuită.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021