Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  La culmea disperării

  O să își vândă casele și o să se mute la azilul de bătrâni. O spun oamenii de la sate, care au ajuns la culmea disperării pentru că în prag de iarnă, nu au bani să plătească tarifele exorbitante la gaz. Cei mai afectați sunt bătrânii, care spun că, nu au altă soluție decât să își aștepte moartea, înghețând de frig în propriile locuințe.

  Diana Afanasii locuiește împreună cu familia în satul Goianul Nou, municipiul Chișinău. Tânăra spune că, până acum, își încălzea locuința cu gaz, în acest an însă a fost nevoită să facă pentru prima dată focul cu lemne.

  Diana Afanasii

  “Dacă până în anii precedenți am achitat în jur de două mii, până la trei mii, pentru o lună încălzire, anul acesta prețul a crescut considerabil, mai mult decât dublu, s-ar estima factura pe decembrie în jur de 7-8 mii de lei.”

  Tânăra spune că a plătit pentru lemne 8500 de lei, atât cât ar trebui să plătească factura la gaz pentru o lună. Lemnele însă îi vor ajunge să facă focul în sobă, o iarnă întreagă.

  Diana Afanasii

  „Cu copii mici nu putem face economii pe căldură. De aici apar medicamente, apar alte nevoi, de aceea am optat pentru lemne.”

  La sate oamenii spun că și lemnele le-au cumpărat pe datorii. Fac focul în sobă doar noaptea, ziua se încălzesc cu razele soarelui sau muncind în grădină.

  “-Cu așa prețuri nu știu e unde o să ajungem noi?!- O să aveți bani cu ce să achitați? -O să împrumutăm, o să ne ducem la Parlament și o împrumutăm și o să le dăm. Punem casa în zalog și ne ducem la casa bătrâni, acolo se zice că e bine.”

  „Fac economii, ziua nu, dar noaptea deschid doar. – Asta pentru a putea dormi?-Da, dacă nu mă învelesc încă cu un ogheal. Nu e posibil nicium, e foarte greu, foarte greu va fi. Noi deja am trăit, dar iată copiii, la noi deja, va veni moartea…o să înghețăm?! O să înghețăm, dacă nu e covid, vine iarna cu minus 25 de grade.”

  În aceste condiții, oamenii spun că nici vorbă nu poate fi de alte cheltuieli.

  “Dar medicamente, iată mâine trebuie să se ducă să îmi cumpere iar pastile, ce să facem noi. iată și un nepoțel, vine ziua lui și îmi zice bunico ce îmi dai?”

  “Sunt ireale aceste prețuri. În Rusia gazul costă șase ruble, sora mea trăiește acolo, la noi însă sunt niște prețuri exagerate.”

  Amintim că la data de nouă noiembrie curent, ANRE a aprobat noul tarif la gazele naturale care constituie 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub, fără TVA. Astfel, prețul la gazele naturale pentru consumatorul final a crescut de la 4 lei și 20 de bani per metru cub până la 11 lei și opt bani. Noile tarife sunt aplicate de la 1 noiembrie.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021