Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  La ceas aniversar

  Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” împlinește astăzi 20 de ani de la fondare. Cum a evoluat activitatea unei instituții care are un cuvânt greu de spus în domeniul energectic al țării, știe colega mea, Olga Dzeatcovscaia.

  Olga Dzeatcovscaia, Reporter Accent TV

  “De la independența Republicii Moldova și până în prezent, sistemul energetic din țara noastră a trecut prin diverse etape, începând cu perioada de declin și până la înviorarea acestei ramuri. „Moldelectrica”a fost și este instituția care reprezintă fundamentul sistemului energetic din Republica Moldova. Timp de 20 de ani, instituția asigură cu energie electrică cetățenii acestei țări. Până la ora actuală, numeroase proiecte au prins viață și multe altele urmează să fie realizate. De aceea este foarte important ca la cei 20 de ani de la fondare, instituția să își prezinte proiectele, dar și cu ce planuri de viitor marchează acest jubileu foarte important pentru economia țării. “

  Ghenadii Dimov administrează întreprinderea „Moldelectrica” de 12 ani. El cunoaște în detalii tot ce ține de sistemul energetic din țara noastră, de la origini și până în prezent. Timp de 20 de ani, în activitatea instituției nu a fost înregistrat niciun accident.

  Ghenadii Dimov, director general „Moldelectrica”

  «La întreprindere muncesc 1 350 de persoane. Instituția are mai multe filiale amplasate pe întreg teritoriul țării. În afara de oficiul central, care se află în Chișinău, sunt alte patru, în Dondușeni, Bălți, Vatra și Comrat. Cele mai mari obiecte sunt substațiile de la Vulcănești, cu o capacitate de 400 kV și, respectiv, Chișinău, Strășeni și Bălți, cu o capacitate de 330 kV».

  Întreprinderea are cinci direcții de activitate, iar cele mai importante sunt Dispeceratul și Direcția de Transportare a energiei electrice, care coordonează cu sistemul energetic din țară, dar și de peste hotare, cum ar fi Ucraina.

  «Ne aflăm la substația electrică din Capitală, care este una dintre cele mai mari din țară. Instituția este dotată cu cele mai moderne utilaje. De exemplu, acest transformator auto costă 3 milioane de euro și a fost cumpărat de către „Moldelectrica”».

  La substația electrică din Capitală sunt două astfel de transformatoare auto, care au o capacitate de 200 mii kV amper. Al doilea a fost cumpărat acum câțiva ani, din banii companiei.
  Ghenadii Dimov spune că, la început, „Moldelectrica”era în colaps finnciar. Astăzi, însă este o companie de succes, iar investițiile anuale se ridică la 155 milioane de lei. La realizarea proiectelor mai mari contribuie nemijlocit și partenerii.
  În 2016, din resursele Băncii Mondiale a fost realizat un proiect în valoare de 25,6 milioane de dolari. Investițiile au fost realizate pentru asigurarea tehnică la substațiilor de transformatoare.

  Un alt proiect grandios, în stadiu de implementare, este cel de reabilitare a rețelelor de transportare a întreprinderii „Moldelectrica”, cu o investiție de 40 de milioane de euro.
  270 de milioane de euro este valoarea proiectului privind interconectarea energetică între Republica Moldova și România.

  Ghenadii Dimov, director general Î.S. „Moldelectrica”

  ,,Aceste proiecte investiționale trebuie implementate până în anul 2024. Suntem încrezători că vom reuși să ducem la bun sfârșit proiectele care ne vor permite să avem conexiunea energetică cu România. Acest lucru va extinde piața electroenergetică internă.”

  „Moldelectrica” este pregătită pentru a diversifica piața prin conectarea la sisteme energetice europene. În primul rând, acest lucru este avantajos din punct de vedere economic și pune bazele unor întreprinderi care consumă energie electrică în cantități mari. În al doilea rând, și consumatorii vor avea mereu acces la energie electrică.
  Ghenadii Dimov ne asigură că sistemul energetic din țara noastră are o rezervă suficientă de energie electrică. Stocul de energie este inepuizabil pentru ani buni.
  În spatele acestor realizări de succes stau oameni profesioniști. Așă că astăzi este, în primul rând, sărbătoarea lor.

  Ghenadii Dimov, director general „Moldelectrica”

  «Vreau să felicit personalul Întreprinderii de Stat„Moldelectrica” cu ocazia acestui jubileu, de 20 de ani de activitate. Le doresc tuturor celor care muncesc aici să nu aibă niciodată incidente și să realizeze toate proiectele propuse. La mulți ani!»

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021