Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Kremlinul despre negocierile cu RM

  Poziția Rusiei cu privire la negocierile referitoare la achiziția gazului de către Moldova este verificată, justificată și favorabilă din punct de vedere al prețului pentru partea moldovenească. Despre aceasta anunță secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov, care precizează că părțile continuă negocierile cu privire la termenii unui eventual contract.

  Dmitrii Peskov, secretar de presă al președintelui FR

  «Negocierile vor continua, poziția monopolistului rusesc al gazelor este bine cunoscută, este în sfârșit verificată, de înțeles și justificată. Iar în ceea ce privește prețul, acesta este favorabil pentru partea moldovenească».

  Cât despre stadiul la care sunt acum negocierile cu Moldova, Peskov a precizat că achiziția de gaze de la companii terțe se va face la un preț mai mare decât achiziționând direct de la concernul rusesc de gaze.

  Dmitrii Peskov, secretar de presă al președintelui FR

  „Aceasta este treaba părții moldovenești. Este mai mult o întrebare retorică când se întreabă prețul. Este evident că tranzacțiile pot fi doar la un preț mai mare decât cel care a fost discutat cu partea rusă. <…> Aici trebuie de înțeles, ce va decide până la urmă partea moldovenească”.

  Beta: Amintim că până nu demult, Moldova cumpăra gaze de la concernul rus Gazprom în baza unui acord semnat încă din anul 2008, care a expirat la 30 septembrie a acestui an. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul cu doar o lună. În același timp, prețul de achiziție al gazului a crescut la 790 USD per mia de metri cubi. Totodată, „Gazprom” a anunţat că este gata să continue livrările de gaze către Moldova doar cu condiţia rambursării datoriei de circa 709 milioane dolari. În caz contrar, de la 1 decembrie s-ar putea întrerupe livrările de gaze către țara noastră. Am încercat să obținem un comentariu de la serviciul de presă al guvernului, pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021