Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Jurnaliștii posturilor TV cărora le-a fost suspendată licența au protestat la București – vor ca mesajul să ajungă în Parlamentul European

  Mai mulți jurnaliști moldoveni au protestat, astăzi, la București, în Piața Presei Libere, împotriva suspendării licențelor de emisie a șase posturi de televiziune din Republica Moldova. Potrivit organizatorilor, scopul acțiunii a fost sensibilizarea colegilor din presa română privind situația cu libertatea mass-media din Moldova.

  Jurnalistul Alexei Lungu a explicat, în cadrul protestului, că a venit, împreună cu mai mulți colegi, pentru a solicita sprijinul instituțiilor din România.

  „Am venit la București să solicităm sprijinul instituțiilor românești, celor care au voce în Paramentul European, să ducă mai departe mesajul nostru, să arate că s-a făcut un abuz în Republica Moldova în raport cu instituțiile noastre mass-media. În capul statului Republica Moldova, în capul mesei, trebuie să stea legea, să se respecte ceea ce scrie în legislația internațională cu privire la libertatea de exprimare, libertatea presei și libertatea cetățeanului de a se informa din orice sursă mass-media”, a menționat Alexei Lungu.

  Jurnalista Bianca Chivu de la postul de televiziune „România TV” s-a arătat solidară cu jurnaliștii de la Chișinău și și-a exprimat dezacordul cu acțiunile luate în raport cu ei.

  „Nu sunt de acord în raport cu acțiunile luate în Republica Moldova. …Ar trebui să vină CA (Consiliul Audiovizualului – n.r.) din Republica Moldova cu argumente solide pentru a lua astfel de decizii. …În România nu ne-am confruntat cu astfel de situații – să fie ridicată licența pentru o publicație sau un post de televiziune în astfel de situații. În același timp Consiliul Național al Audiovizualului al nostru vine cu argumente. Fiecare jurnalist are libertatea de a exprima punctele de vedere ale tuturor părților. Iar atât timp cât jurnaliștii sunt echidistanți, mi se pare corect să fie lăsați să vorbească”.

  Ludmila Belcencova, producătorul general al postului de televiziune „Primul în Moldova”, a menționat că Bucureștiul a fost ales anume pentru că România este membră a Uniunii Europene, iar autoritățile din Moldova permanent vorbesc despre necesitatea respectării tuturor angajamentelor în contextul integrării europene.

  „Suntem la București, în Piața Presei Libere, cu un singur scop: să atragem atenția jurnaliștilor din alte ţări asupra situației care s-a creat în Republica Moldova odată cu suspendarea licenţei a șase posturi TV. Bucureștiul nu a fost ales întâmplător. România este membră a Uniunii Europene. Întrucât în țara noastră se spune adesea că o țară candidată trebuie să îndeplinească toate condițiile respective, am decis că este necesar ca și Bucureștiul să afle despre ce se întâmplă la noi. Le-am spus colegilor că licențele noastre au fost suspendate absolut fără dovezi, fără fapte, ilegal, iar până acum nimeni nu ne-a dat măcar o explicație inteligibilă pentru ce”, a explicat jurnalista Ludmila Belcencova.

  Participanții la protest au menționat că este o premieră pentru Republica Moldova când jurnaliștii caută să-și revendice drepturile manifestând peste hotare.

  Acțiunea de astăzi nu a fost comentată de serviciile de presă ale administrației prezidențiale, Guvernului, Parlamentului.

  Amintim că Guvernul, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune, acțiune care a fost supusă numeroaselor critici ale societății civile, politicienilor, organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului.

  privesc.eu

  POLITICA

  Grupul de jurnaliști de la posturile de televiziune cărora le-a fost suspendată licența de emisie au ajuns să protesteze la Strasbourg, unde, în aceste...

  POLITICA

  Un grup de jurnaliști din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă Parlamentului, Guvernului, Președintelui Camerei Deputaților și Consiliului Național al Audiovizualului din România,...

  POLITICA

  În contextul suspendării licenței celor șase poturi de televiziune, doctorul habilitat în drept, Teodor Cîrnaț, a opinat că limitarea dreptului la libera exprimare ar...

  POLITICA

  „Observ cum ies la rampă cei care vor cu orice preț să dea cu piciorul în jurnaliștii celor 6 posturi de TV cărora le-a...

  Copyright © 2021