Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Jurist: Legea Magnitsky este o „aberație” și un „marasm juridic”

  Juristul și analistul politic Vitalie Catană susține că „Legea Magnitsky” „este o aberație”, iar sancțiunile vizate de ea au un caracter strict politic.

  Catană a spus, în cadrul programului „TEMA” de la postul de televiziune „Primul în Moldova”, că „de bine, de rău, Republica Moldova se declară un stat democratic, în care justiția are acces la toate procedurile, este aliată cu autoritățile americane și cu state europene pe diferite dimensiuni”.

  „Deci nu se poate pune problema că aceste persoane /vizate de sancțiuni/ ar fi în afara dispoziției autorităților moldovenești de a fi judecate, mai ales că s-a adoptat o formă legală nouă, conform căreia aceste persoane pot fi judecate în lipsă”, remarcă analistul politic și concluzionează să „sunt lucruri care țin strict de atitudine politică”.

  Vitalie Catană este convins că în niciun caz Republica Moldova  nu poate să aplice cetățenilor săi sancțiuni în baza unor sancțiuni aplicate de state terțe în baza unor considerații politice. Acesta argumentează că, conform Codului penal al Republicii Moldova, este stabilit clar principiul legalității: orice persoană poate fi trasă la răspundere doar în baza legii. „Nu există pedeapsă fără lege, or în cazul acestor oameni li se aplică o pedeapsă fără lege”, spune el.

  Mai mult, analistul politic a subliniat faptul că /sancțiunile impuse  împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc/ sunt adoptate de către o instituție administrativă – trezoreria americană, nici măcar de o instanță americană de judecată.

  „În orice caz, sursa primară ar trebui să fie Republica Moldova, trebuie să ai mai întâi o condamnare, oamenii aceștia trebuie să fie demonstrați că sunt vinovați și după asta să faci demersuri împotriva lor”, a declarat acesta.

  În opinia sa, „asemenea marasm juridic nu-și are locul într-un stat civilizat”.

  La momentul redactării acestui articol, serviciile de presă ale Ministerului Justiției și guvernului nu au comentat aceste declarații.

  Facebook

  Copyright © 2021