Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Joe, până la o nouă întâlnire

  În urmă cu zece ani, pe 11 martie 2011, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden a efectuat o vizită oficială în țara noastră. În acea perioadă, Biden ocupa fotoliul de vicepreședinte SUA care, practic, veghea asupra evoluțiilor de pe arena politică din Moldova și Ucraina. În 2014, după evenimentele din Maidanul de la Kiev, anume administrația americană, unde Biden era vicepreședinte, ar fi fost cea care a accelerat semnarea acordului de Asociere cu UE de către Moldova, Ucraina și Georgia. Asta pentru ca, astăzi, adminsitrația președintelui Biden să grăbească aderarea celor trei țări la un bloc militar orientat împotriva Federației Ruse.

  11 martie 2011 este o zi care a rămas în memoria multor chișinăuieni prin ambuteiaje infernale și măsuri de securitate exagerate, după ce la solicitarea Ambasadei SUA la Chișinău, până și gurile de canalizare din capitală au fost sudate. Măsuri care au fost prevăzute în contextul vizitei de șase ore pe care vicepreședintele Biden a întreprins-o la Chișinău, în drum de la Moscova spre Finlanda. Distinsul invitat a fost însoțit de soția sa Jill Biden și de nepoata Finnegan, în vârstă de 12 ani. Până la vizita lui Biden, cel mai înalt oficial american care a venit în Moldova a fost ministrul apărării SUA, din acea perioadă, Donald Rumsfeld, care a zburat la Chișinău în vara anului 2004. Vizita vicepreședintelui Biden a asigurat un nou nivel al relațiilor bilaterale. Iar, chiar dacă, în acea perioadă relațiile dintre Moscova și Washington trecuse déjà de etapa de resetare și erau calificate drept unele calde, ajuns la Chișinău, Biden a spus, fără echivoc, încotro și cum trebuie să înainteze Republica Moldova.

  Joe Biden, vicepreședintele SUA (2009-2017)

  “ Republica Moldova este o țară europeană și ar trebui să fie cu UE, pentru că locul ei este acolo ”

  Vizita la Chișinău a celui mai înalt reprezentant al Washingtonului care a pus vreodată piciorul pe pământul moldovenesc a fost considerată istorică de către autoritățile moldovenești. Pentru prim-ministrul Vladimir Filat, la invitația căruia Joseph Biden a vizitat Chișinăul, a fost un moment de glorie, care l-a ridicat la nivelul de politician nr.1 în țară. Ce-i drept, nu pentru mult timp. Cu toate acestea, atunci, Filat nu știa ce surprize i-a pregătit destinul, așa că a făcut spectacol din vizita americanului. Anume autoritățile de la Chișinău au fost cele care au improvizat o scenă în unul din scuarurile din centrul capitalei, pentru ca Biden să vină cu un mesaj către poporul moldovenesc. Cu această ocazie, de la Washington, a fost adusă o tribună cu stema americană. Iar în timp ce lunetiștii stăteau ascunși pe acoperișul Teatrului Național de Operă și Balet, mulțimea îl întâmpina pe Biden ca pe o adevărată vedetă de la Hollywood.

  În discursul rostit în fața miilor de moldoveni, Biden a abordat un spectru larg de probleme globale: de la criza din Orientul Mijlociu și Africa până la reluarea relațiilor cu Rusia, succesul democrației georgiene și reglementarea conflictului transnistrean. Vicepreședintele SUA a declarat că Washingtonul consideră malul stâng – parte componentă a Moldovei, iar o altă alternativă de rezolvare a conflictului de pe Nistru – el nu vede. Un credit de încredere le-a fost dat și autorităților de la Chișinău. Biden declara atunci că guvernanții ar trebui să fie mândri de realizările făcute. Acesta a adăugat că democrația nu se construiește ușor, iar calea spre succes presupune sacrificii și greutăți. Pe final, Biden a declarat că SUA va ajuta Moldova să bifeze noi realizări, și a promis să revină la Chișinău.

  Zis și făcut! Biden s-a întors, ce-i drept, nu fizic. Acesta a supravegheat îndeaproape mersul lucrurilor în țara noastră, dar și în Ucraina și Georgia. Mai ales în urma evenimentelor din Maidanul de la Kiev. În februarie 2014, prim-miniștrii Moldovei și Georgiei, Leancă și Garibașvili, au fost convocați urgent la Washington. Acest lucru a fost anunțat de Reuters, făcând referire la surse anonime din interiorul Congresului SUA, potrivit cărora ambele vizite ar avea legătură cu criza politică din Ucraina și au avut loc la inițiativa lui Biden. Experții, au spus atunci că, în lumina evenimentelor de la Kiev, Occidentul ar putea accelera procesul de semnare a acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană, deși atât Moldova, Ucraina cât și Georgia nu ar fi pregătite să facă acest pas. Iar, acesta a fost unul dintre motivele pentru care cei doi prim-miniștri au fost invitați la Casa Albă. Iar, șase luni mai târziu, Acordul de Asociere cu UE a fost semnat. Odată cu învestirea lui Biden în calitate de președinte, interesul Washingtonului față de țara noastre a crescut din nou. Iar, dacă ar fi să credem ultimelor declarații făcute de ministrul ucrainean de externe, administrația Biden va forma un bloc regional militar anti-rus, în rândurile căruia ar trebui să se regăsească Ucraina, Moldova și Georgia.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021