Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Jocurile de noroc, sub lupa PG

  Bugetul de stat al Republicii Moldova a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari prin scheme dubioase privind loteria și jocurile de noroc. Declarația a fost făcută de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing de presă

  Alexandr Stoianoglo, procuror general al RM

  ”Vă amintiți, probabil, epopeea de la finele anului 2016, atunci când liderii neformali ai guvernării de la acea vreme, au decis să ”asaneze moral” națiunea și au anunțat despre interzicerea industriei jocurilor de noroc. Mai târziu, însă, s-au răzgândit și au decis că domeniul trebuie să devină monopol de stat. S-a sfârșit toată epopeea cu trecerea acestui sector al economiei către un parteneriat public-privat.

  Procuratura Generală a investigat, în cadrul unui proces penal, traiectoria acțiunilor care au permis prejudicierea bugetului public, ca urmare a transmiterii, prin diferite scheme dubioase, unor companii străine, a controlului în domeniul jocurilor de noroc.

  Alexandr Stoianoglo, procuror general al RM

  «Anumiți factori de decizie ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice, alte persoane deocamdată neidentificate, urmărind scopul facilitării unor agenți economici de a obține controlul în domeniul jocurilor de noroc, folosind intenționat situația de serviciu, ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în beneficiul unui cerc restrâns de persoane, prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei, elaborând și promovând cadrul normativ necesar, precum și trucarea unor activități la nivel departamental și interdepartamental».

  Națională a Moldovei a fost dezavantajată și în sectorul automatelor de joc, fiindu-i atribuit un volum mai mare de obligații și cheltuieli comparativ cu cele ale partenerului privat, iar cota-parte din totalul venitului brut al jocului, care revine Loteriei Naționale a Moldovei de 51%.

  Alexandr Stoianoglo, procuror general al RM

  ”Favorizarea intereselor terțelor persoane în detrimentul intereselor statului este evidentă și rezultă din acțiunile reprezentanților autorităților publice privind modificarea cadrului legal, soldat cu diminuarea sau eliminarea taxelor pentru activitățile în domeniul jocurilor de noroc.”

  Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, comis cu participație, de către persoane publice, în interes material personal sau al terților. Astfel, prin folosirea unor scheme dubioase în domeniul jocurilor de noroc, bugetul public național a fost grav prejudiciat.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021