Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Jocuri periculoase

  În goană pentru aprecieri și vizualizări virtuale sau senzații tari, tot mai mulți tineri, dar și maturi, se avântă în experimente periculoase. Mai nou, pe val a intrat euforia Tiktok-ului, iar zeci de persoane își riscă viața în timp ce se filmează șofând sau sărind de la înălțime. În urma unor avalanșe de astfel de cazuri, unele dintre care aproape de a se încheia tragic, poliția și autoritățile locale au început să bată alarma.

  „Polițist – Din ce motiv ați fost adus la Inspectoratul de Poliție Botanica? Reținut – Am vrut să facem un video pentru TikTok. Polițist – Regretați cele întâmplate? Reținut – Da.”

  Aceasta este declarația unui tânăr care a ajuns, zilele trecute, la poliție, după ce a participat la o cursă ilegală în parcul Valea Trandafirilor, chiar într-o zonă destinată pietonilor. Asta, însă, nu e tot. La începutul anului, un alt tânăr a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut de la o înălțime de peste șapte metri, de pe scara rulantă dint-un centru comercial. Cazurile, de-a dreptul șocante, au ajuns în vizorul autorităților municipale.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „În ultima perioadă, unele rețele noi de socializare au devenit periculoase, îndeosebi, pentru tineri. Un tânăr recent a căzut de la etaj, altul a nimerit cu mașina într-un lac, iar niște „măgari” au intrat cu mașinile în parcul Valea Trandafirilor pentru a arăta cât sunt de „tari” și nesimțiți. Am solicitat poliției și preturii toate informațiile. Trebuie să fie identificați și sa fie întocmite procese verbale, iar numele eroilor să fie făcute public.”

  Într-o declarație pentru Accent TV, Inspectoratul Național pentru Securitate Publică a declarat că, în ultima vreme, se înregistrează o creștere a acestor cazuri.

  Daniel Mazepa, șeful Secției Prevenire Delincvență, INSP

  „Într-un caz, o persoană a îmbrăcat uniforma de poliție, nefiind angajată, pentru a face un video. Pentru aceasta a fost sancționată. O altă persoană, fiind polițist, cu mașina poliției, făcea mișcări indecente, în defavoarea imaginii publice. Am depistat imagini în care persoanele, încercând să fie cât mai provocatori și să adune cât mai multe vizualizări, au comis contravenții colective… Mulțumim societății că reacționează și raportează și rugăm să fie atenți părinții, profesorii și toți care au primul contact cu copiii.”

  Oamenii cu care am discutat spun că, de cele mai multe opri, nu văd cu ochi buni noile experimente periculoase ale tinerilor, cu un impact mare în mediul virtual.

  „Eu cred că tendința de a filma unele momente care ar putea arăta amuzante în ochii celorlalți este, de fapt, una bolnavă. Excesul de rețelele de socializare și comutarea vieții noastre pe internet duce la aceste consecințe grave. Ar trebui încurajate întâlnirile între oamenii și comunicarea față-n față.”

  „Sigur că asta nu este normal, dar eu cred că oamenii sunt în goană după hype, ei sunt dispuși să recurgă la astfel de acțiuni și eu nu am dreptul să-i critic.”

  „Statul nu poate controla rețelele de socializare, pentru că sunt companii private. Deci, rolul îi revine educației.”

  „Fetița mea este în clasa a IV-a și înainte de a pleca la școală face videouri și după iarăși. Permanent e cu telefonul în mână. Părinții trebuie mereu să verifice ce fac copiii, chiar și acele videouri pe care le publică.”

  Pentru a face lumină în aceste situații, am contactat și un psiholog. Dorina Vasilache ne-a explicat că, prin interzicere fără alternative a jocurilor virtuale, părinții le pot face copiilor mai mult rău decât bine. Specialista a îndemnat psihologii școlari sau diriginții, împreuna cu părinții, sa țină pasul cu fenomenele din mediul online și sa discute despre riscurile acestora.

  a-tv.md

  Copyright © 2020