Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Italia marchează Ziua Națională

  Astăzi este Ziua Proclamării Republicii Italiene (1946), stat unitar în sudul Europei.

  Italia acoperă o arie de 301.338 km² și are o climă temperată. Datorită formei părții sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”). Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este un stat dezvoltat și are a treia cea mai mare economie din zona euro și a opta din lume după PIB-ul nominal. Ea joacă un rol de frunte în afacerile militare, culturale și diplomatice mondiale și este considerată o putere regională majoră. Italia este unul dintre membrii fondatori și unul dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene, fiind membră și a mai multor instituții internaționale.

  În timpul Renașterii, cultura italiană a înflorit, producând cărturari și artiști ca Leonardo da Vinci, Galileo, Michelangelo și Machiavelli. Exploratorii italieni ca Marco Polo, Columb și Vespucci au descoperit noi rute către Orientul Îndepărtat și către Lumea Nouă, contribuind la epoca marilor descoperiri pentru europeni.

  Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”. Atunci a fost pentru prima oară când femeile italiene au avut drept de vot.

  Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992.

  Conform datelor statistice, în prezent, în R. Moldova activează 1397 de întreprinderi cu capital italian, investițiile în capitalul social însumând circa 1,731 miliarde de lei sau locul doi după numărul întreprinderilor cu capital străin și pe locul 6 după volumul investițiilor străine directe în economia moldovenească.

  Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Republica Italiană în perioada ianuarie-noiembrie 2020 au înregistrat o valoare de 507,35 mln de dolari SUA, ceea ce reprezintă o descreștere cu 17,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exporturile de mărfuri din Republica Moldova în Italia în perioada de referință au înregistrat o valoare de 195,21 mln de dolari SUA (-20,01%), iar importurile au constituit 312,14 mln de dolari (-16,5%). Balanța comercială a înregistrat un deficit de 116,93 mln de dolari, în favoarea Italiei (sursa BNS).

  Republica Italiană este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate.

  Principalele mărfuri exportate din Republica Moldova pe piața Italiei sunt produsele agroalimentare precum grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui, ulei din semințe de floarea-soarelui, nuci, miere naturală; şi produse industriale precum articole de îmbrăcăminte, fire și țesături; încălțăminte; fire și cabluri, ambalaje și articole din lemn, articole de marochinărie (valize) etc. Principalele mărfuri importate din Italia sunt medicamente, piei prelucrate, fire și cabluri, țesături din fibre sintetice și bumbac, accesorii pentru îmbrăcăminte, mașini și utilaje, mobilier etc.

  moldpres.md

  LUMEA

  Italia a decis miercuri noi măsuri restrictive împotriva persoanelor care refuză în continuare vaccinarea împotriva COVID-19, limitându-le drastic accesul la o serie de servicii...

  LUMEA

  Copiii sub 5 ani sunt cei mai afectaţi de gripă în Italia în acest sezon, potrivit unui raport care se bazează pe date medicale...

  LUMEA

  Doi oameni au murit după ce un puternic ciclon s-a abătut asupra sudului Italiei. Furtuna deosebit de puternică a provocat inundaţii de amploare în...

  SOCIAL

  De astăzi, cetățenii moldoveni vor putea intra în Italia doar pentru motive de muncă, urgență absolută, nevoi de sănătate, studii. Noile condiții vor fi...

  Copyright © 2021