Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Istoric: Jocurile geopolitice ale guvernării sunt periculoase pentru țară

  În opinia doctorului în istorie, politologului Victor Stepaniuc, ex-deputat și fost vicepremier, actuala guvernare s-a ancorat foarte adânc în jocurile geopolitice, care sunt periculoase pentru Republica Moldova. Despre aceasta el a vorbit în cadrul emisiunii „TEMA” difuzată pe internet la postul „Primul în Moldova”.

  „Acum a venit un partid care, pe de o parte, se consideră mari reformatori și mari salvatori ai națiunii, deși ei nu au acest potențial nici intelectual nici administrativ, trebuie să recunoaștem. <…> Dar pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că în jocul acesta, în lupta asta între cele câteva segmente geopolitice – Occidentul și Rusia, Occidentul și China – ai noștri guvernanți s-au plasat foarte bine și mult și adânc în jocurile geopolitice. Aceasta este un risc pentru țară, în primul rând. Este un risc pentru dânșii, pentru această guvernare? Timpul o să arate. Dar la ziua de astăzi riscuri pentru țară, în primul rând social-economice, al doilea – riscul de securitate”, a declarat Stepaniuc.

  Potrivit spuselor sale, respectul față de neutralitatea Republicii Moldova pe plan internațional va fi atât timp cât „noi nu o să ne implicăm, dar dacă noi o să începem să jucăm, riscurile sunt foarte mari – din ambele părți”.

  Istoricul a accentuat că niciun partid care au guvernat în toți acești 30 de ani nu a fost atât de adânc ancorat în ceea ce se numește geopolitică.

  „Desigur sfătuitori și mulți consilieri și multe structuri internaționale și-au creat aici staffurile lor, au asistat guvernările, dar cea mai mare parte a guvernărilor nu s-a implicat în jocurile geopolitice, în confruntare. Nu întâmplător  în Constituție a fost inclusă ideea neutralității”, a conchis Victor Stepaniuc.

  La momentul publicării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Președinției, Guvernului, PAS.

  youtube

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că „parlamentarii PAS elaborează, în taină,  un pachet de inițiative legislative, care ar permite aderarea Republicii...

  POLITICA

  Așa cum a anunțat Asociația Judecătorilor din Republica Moldova în comunicatul de presă din 22 septembrie 2023, în timpul ultimei întâlniri EAJ, desfășurată la...

  POLITICA

  Conducerea țării încearcă să intimideze partidul „ȘANSĂ” în timpul campaniei electorale, a declarat luni președintele partidului, Alexei Lungu, în cadrul unei conferințe de presă,...

  POLITICA

  „În premieră, în istoria alegerilor din Moldova, a fost creat un grup de lucru interdepartamental, care se va ocupa de organizarea alegerilor locale. Un...

  Copyright © 2021