Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Istoria crizei gazelor

  Istoria modernă a Republicii Moldova, atestă mai multe crize în sistemul energetic, atunci când țara a rămas fără gaz pentru o anumită perioadă de timp, iar locuitorii Chișinăului s-au văzut nevoiți să gătească mâncarea la sobe improvizate pe străzi. O altă amprentă a anilor 90 sunt întreruperile frecvente ale curentului electric, iar dacă acum autoritățile nu reușesc să ajungă la un acord cu Gazprom referitor la preț și aprovizionare acceptabilă pentru anul următor sau nu vor reuși să găsească „surse alternative” notorii, de gaz, țara va fi nevoită să se întoarcă la aceste practici demult uitate.

  Pentru prima dată, cetățenii Republicii Moldova independente au simțit cum este să rămâi fără beneficiile simple ale unei civilizații, în noiembrie 1994. Atunci, din cauza unei datorii de 220 de milioane de dolari, Gazprom a redus pentru început, în jumătate aprovizionarea cu gaze către țara noastră, iar pe 11 noiembrie, conducta de gaz a fost complet închisă. Drept urmare, chiar și locuitorii capitalei au fost nevoiți să gătească mâncarea pe străzi, în sobe improvizate și să înghețe în apartamentele reci ale blocurilor de piatră. Criza gazelor naturale de la mijlocul anilor 90 a fost soluționată prin crearea întreprinderii moldo-ruse Gazsnabtranzit, căreia Moldova i-a cedat conductele de export prin eliminarea a 40 de milioane de dolari din datoria totală.
  O altă perioadă în care concernul rus Gazprom a întrerupt alimentarea cu gaze a fost în februarie 2000. Motivul invocat atunci a fost că Republica Moldova plătise doar o treime din cei 15 milioane de dolari necesari. Premierul de la acea vreme, Dumitru Braghiș, a dat asigurări deputaților, chiar de la tribuna Parlamentului, că problema cu plata restanțelor va fi rezolvată cât mai curând posibil. Atunci, Moldova s-a ales cu o ușoară spaimă, pe 25 februarie, aprovizionarea cu gaze a fost suspendată, iar o zi mai târziu, la 26 februarie, după ce guvernul a promis oficial că va achita datoria, aprovizionarea a fost reluată.
  În 2009, Republica Moldova s-a trezit din nou față-n față cu o nouă amenințare cu privire la o potențială criză a flăcării albastre. De data aceasta din cauza conflictului gazelor dintre Ucraina și Rusia. La 1 ianuarie 2009, Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina, iar pe 7 ianuarie, tranzitul de gaze rusești pe teritoriul ucrainean a fost suspendat în totalitate. În ajunul zilei de 6 ianuarie, Ucraina a închis complet conducta principală de gaz către Transnistria, drept urmare regiunea de pe malul stâng a rămas practic fără flacăra albastră în conductă. Republica Moldova a pierdut, de asemenea, volume semnificative de aprovizionare cu gaze. Cea mai mare Stație electrică din regiune, care producea electricitate pentru consumatorii de pe ambele maluri, a fost nevoită să treacă la alimentarea cu cărbune. Atunci, a început o scădere treptată a temperaturii în sistemele de încălzire a clădirilor și probleme cu alimentarea cu apă caldă a populației. Conflictul a fost soluționat doar câteva săptămâni mai târziu iar pe 20 ianuarie, aprovizionarea cu gaze a Ucrainei și tranzitul către Europa au fost reluate.

  În aprilie 2009 au apărut din nou motive de îngrijorare când în Transnistria, nu departe de Tiraspol, a explodat gazoductul Drujba. Cauza exploziei s-a constat a fi o sudură de calitate proastă. Accidentul a pus în pericol aprovizionarea cu gaze a Balcanilor, dar furnizarea de gaze către consumatori nu a fost întreruptă, deoarece Tiraspoltransgaz a transferat alimentarea cu combustibil către alte ramuri ale gazoductului de tranzit.
  A urmat iarna anului 2020 atunci când datorită faptului că Ucraina și Rusia nu au putut conveni asupra prelungirii contractului pentru tranzitul de gaze naturale. Părțile s-au acuzat reciproc de întârzieri de plată care ar putea duce la suspendarea aprovizionării cu gaze și la o nouă criză a acestora. Atunci se simțea o reală amenințare la adresa securității energetice a Republicii Moldova, care este complet dependentă de gazul rusesc. Și atunci însă totul s-a încheiat cu bine. În ultimul moment, chiar în ajunul noului an, Rusia și Ucraina au semnat un nou acord de tranzit.
  Iar acum Moldova este nevoită să facă față unei noi crize a gazului. Conducerea țării s-a distanțat în mod demonstrativ de orice negociere cu Gazprom și abia la sfârșitul lunii septembrie, când contractul pentru furnizarea gazului expira practic, autoritățile au deschis ochii. Între timp, potrivit Komsomolskaia Pravda din cauza amenințării unei crize a gazului în țară, prețurile la sobe au crescut brusc.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021