Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ispasul sărbătorit de creștini

  Creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau cum i se spune în popor – Ispasul. Dis-de-dimineață, enoriașii din capitală au mers la biserici pentru a participa la slujba divină. Oamenii spun că sărbătoare este la fel de importantă ca ziua de Paște și au venit la biserică pentru a se ruga pentru cei dragi. De azi și timp de zece zile, în loc de tradiționalul “bună ziua”, creștinii se salută cu ”Hristos S-a înălțat!” și ”Adevărat S-a înălțat!”.

  Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. Cu prilejul sărbătorii, în toate bisericile din țară au fost oficiate slujbe. Dis-de-dimineață, în preajma catedralei din capitală puteau fi văzuți zeci de oameni care fie părăseau, fie se îndreptau spre lăcașul sfânt. Enoriații spun în unison, că sărbătoarea de astăzi este una foarte importantă, însă motivele care i-au făcut să calce pragul catedralei au fost diferite.

  «La biserică ar fi bine să venim nu doar de sărbători, ci în fiecare zi. Atunci când ne reușește. Astăzi, însă este o sărbătoare mare, am vrut să mă rog în această zi pentru mine și pentru rudele mele. Simt o energie pozitivă, parcă am acumulat forțe noi, dis-de-dimineață. Mă bucur că am reușit să vin la slujbă măcat pentru o oră. Am venit și am scris la sănătate pentru toți. Am copii peste hotare și m-am rugat pentru dânșii».

  «Eu am credință foarte mare în Dumnezeu, deoarece am avut o cumpănă foarte mare, am ieșit din comă și sunt bine. Am certitudinea că există Dumnezeu și există puterea lui».

  «Este o sărbătoare foarte, foarte importantă, credința în bunul Dumnezeu este unicul lucru în viața noastră».

  «Am avut o chestie, aici, la Chișinău și fiindcă trebuie să aștept până la ora 13.00, am venit la biserică să stau puțin».

  «Am venit să mă rog de sănătate pentru mine, pentru familia mea, pentru nepoțica care acum este în spital, răcită. Pentru toți oamenii de bună credință».

  Tradițiile de Ispas sunt asemănătoare cu cele din ziua de Paște. Gospodinele pregătesc cozonaci și vopsesc ouă. Iar, dacă în sate aceste obiceiuri sunt respectate cu sfințenie, atunci în capitală părerile se împart.

  «Obiceiul vechi de la părinți. Azi se vopsesc oule ca în ziua de Paște . Soția, ieri, a pregătit miel acasă, când venim de la biserică ne întâlnim acasă, stăm împreună la masă cu copii, cu nepoții, Cum era înainte, pe vremuri».

  «Mămica mea mi-a transmis o geantă cu ouă roșii și bucate tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători. Cozonac nu a făcut, numai ouă roșii».

  «Eu împart viziuni mai moderne. Sunt de părere că aceste tradiții sunt mai mult pentru oameni, iar pentru spirit nu prea au importanță. Oule vopsite sau ceva de genul acesta».

  Înălţarea Domnului este una dintre cele mai mari 12 sărbători religioase ale anului.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021