Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Își caută stăpân

  Necropola de la Chișinău care are acum statut de Centru de capturare și sterilizare a câinilor fără stăpân, găzduiește peste 800 de patrupezi. Pe lângă angajații acestuia, zilnic, pragul centrului este trecut de mai mulți voluntari gata să dea o mână de ajutor patrupezilor și să le mai aline din singurătate. Sarcina principală a acestora e să ajute animalele să-și găsească o casă unde să fie iubiți și îngrijiți.

  Necropola de la Chișinău este singurul centru municipal de sterilizare a patrupezilor. Cu toate acestea, problema câinilor fără adăpost este una complexă și nu poate fi rezolvată doar prin sterilizare. Iar, iresponsabilitatea și indiferența umană nu fac decât să agraveze situația maidanezilor. Pe străzile capitalei au ajuns zeci și chiar sute de patrupezi, iar centrele specializate nu fac față unui număr atât de mare de potențiali găzdași. Pe lângă sterilizare, o soluție ar fi și adoptarea acestora.

  Grigore Brabecean, chinolog

  «Oamenii nu ar trebui să se teamă să ia câini din adăposturi, deoarece fiecare câine are dreptul să fie crescut corespunzător. Când luați un câine dintr-un adăpost, ar trebui, mai întâi de toate, să acordați atenție problemelor pe care le are. Dacă este o problemă de sănătate, trebuie să fiți dispus să investiți. Iar dacă problemele sunt de ordin psihologic, spre exemplu, acestea s-ar putea trage din primii ani de viață a animalului, la fel, se va lucra asupra acestora. Noi zilnic lucrăm în această direcție. Spre exemplu, hrănim câinii în stradă așa încât să nu le fie frică de oameni. Iar, faptul că nu sunt de rasă nu ar trebui să vă sperie.»

  Orice problemă poate fi soluționată atunci când este curaj și dorință. Voluntarii centrului sunt de părere că fiecare dintre noi ar putea contribui la schimbarea situației spre bine. Tot ce ar trebui să facem este să sterilizăm animalul, să-l hrănim la timp și să-i oferim măcar câteva minute din timpul nostru. Ideal ar fi să-i adoptăm și să-i luăm acasă. Alexandra Efimciuc ne-a povestit că a venit la Necropolă în speranța de a găsi câinele care dispăruse din curtea lor, iar când l-a văzut pe Borea, n-a mai putut plecat acasă fără el.

  Alexandra Efimciuc voluntar

  «Problemele încep chiar de la noi. De vină este iresponsabilitatea, obiceiul de a lăsa animalele să se plimbe de sine stătător și nesterilizarea. Ce urmează sunt consecințele. Oamenii nu-și doresc să vadă câini fără adăpost în curți și pe străzi, în schimb tot omul este cel care aruncă câinele în stradă. Când mi l-au adus pe Borea, părea că inima îi va sări din piept. Micuțul tremura. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l duc la o clinică veterinară, unde a fost examinat. Pas cu pas, el a început să se adapteze. Animalele, de fapt, au nevoie de foarte puțin. Și nu vorbesc acum despre hrană, ci despre dragoste.»

  Din cauza lipsei de spațiu, la Necropolă într-o singură cușcă pot să se înghesuie mai multe animale. Majoritatea dintre cei care ajung în centru își petrec aici restul vieții. Imediat cum ajung pe teritoriu, câinele este plasat în carantină, după care veterinarii îl examinează pentru a se asigura că nu suferă de rabie sau alte boli. Odată ce medicii se asigură că maidanezul este sănătos, acesta este sterilizat după care urmează perioada de reabilitare. Animalele considerate pașnice sunt separate de cei agresivi și plasați în voliere speciale, unde își așteaptă noii stăpâni.

  Roman Trahtman, șef al Serviciului de capturare și sterilizare din Chișinău

  «Un câine este o mare responsabilitate. Oamenii ar trebui să-i trateze mai atent, să-i sterilizeze,astfel încât să se mai înmulțească, să înțeleagă că câinii sunt animale cu propriul lor caracter și psihologie … desigur că trebuie să fim mai buni și mai omenoși.»

  În țara noastră au loc și precendente în care și câinii de rasă ajung în stradă. Aceștea sunt lăsați în păduri, pe câmp, legați de pilonii stațiilor de așteptare, fie aruncați din mașini chiar din mers. Voluntarii care vin în Centru își aduc aminte cu tristețe despre un câine abandonat care mai bine de o săptămână și-a așteptat stăpânul. Animalul refuza să părăsească locul în care a fost lăsat. Astăzi, Centrul este supraîncărcat cu câini abandonați și fideli, care nu și-au pierdut încă încrederea în oameni. Iar, fiecare dintre ei își dorește decât o picătură de dragoste și grijă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020