Recent, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază până 21,5%. Aceasta fiind a 10-a majorare a ratei de bază din acest an.

„Ultima dată am avut o rată de bază mai mare decât în prezent în decembrie 2000, atunci când Republica Moldova a trecut printr-o criză profundă legată de deprecierea valutei naționale și a avut o inflație extrem de ridicată. După a scăzut. Au fost de câteva ori majorări, însă la 21,5% nu am ajuns niciodată”, a spus Veaceslav Ioniță.

Dacă anul trecut rata medie a dobânzii era 6,8%, acum a ajuns la 11,3%. Dacă anul trecut creditele de consum se ofereau la cea mai mică dobândă bancară de bază de 4,4%, fără celelalte plăți suplimentare, acum se oferă la 13,7%. Pentru persoanele fizice care practică antreprenoriatul creditele s-au scumpit cu 50%. Pentru persoanele fizice care iau imobile creditele s-au scumpit tot cu 50%, iar pentru persoanele juridice – cu 27%.

Potrivit expertului, după scumpirea creditelor poate apărea o dificultate de plată la cetățeni și la agenții economici. Dacă în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 32% dintre credite cu întârzieri de plată, în prezent au crescut la 35%.