Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Ion Perju solicită în mod de urgență alocarea a 246 mln lei pentru compensarea pagubelor provocate de ploi

  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită în mod de urgență Guvernului alocarea a 246 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a pagubelor provocate de ploi și grindină în agricultură. Ministrul de resort, Ion Perju, a declarat că potrivit datelor prezentate comisiile teritoriale pentru situații excepționale, ploile din lunile mai-iunie au produs pagube în sectorul agricol de peste 227 de milioane de lei.

  Potrivit ministrului, calculele sunt provizorii, deoarece comisiile teritoriale pentru situații excepționale mai continuă să lucreze în raioanele afectate de averse și grindină. În total, pe parcursul acestor două luni ploile puternice au produs pagube în 77 de localități din 23 de raioane ale țării.

  Astfel, în baza rapoartelor prezentate până la 28 iunie, s-a stabilit că au fost afectate1640 de ha de porumb, 1850 ha de floarea soarelui, peste 1100 ha de grâu, 1100 ha de orz, 1467 ha de sfeclă de zahăr, peste 50 de ha de rapiță, 17 ha de legume, 367 ha de viță de vie și peste 2200 de ha de livadă, alte culturi peste 200 de ha.

  ”Astfel, paguba materială totală înregistrată la culturile agricole este mai mare de 162 de milioane de lei, iar evaluările mai continuă. Suplimentar la această sumă se fac evaluări în Ștefan Vodă, unde au fost afectate peste 2000 de ha, valoare pagubelor estimate deja la 65 de milioane de lei. Astfel, doar paguba pentru culturile agricole se ridică la 227 de milioane de lei”, a spus ministrul.

  Perju a mai declarat că Ministerul Agriculturii mai solicită Ministerului Finanțelor să aloce 12 milioane de lei pentru dotarea Sistemului național antigrindină cu un lot suplimentar de 2000 de rachete antigrindină.

  Amintim, anul trecut, guvernul PSRM a alocat 324 de milioane de lei agricultorilor afectați de secetă.

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Noutăţi

  Pe parcursul ultimelor trei luni, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Agricultură și Alimentație, în țările europene prețurile la produsele agroalimentare scad, însă în Republica...

  POLITICA

  Guvernarea PAS îndreaptă țara spre un colaps social-economic, îndreaptă țara cu pași rapizi spre sărăcie, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Ion Perju, la...

  POLITICA

  Situația financiară a cetățenilor Republica Moldova este una dramatică. Oamenii cheltuiesc aproape toate veniturile sale pentru produse alimentare și cu greu fac față la...

  SOCIAL

  La finalul mandatului de Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a adresat un mesaj de rămas bun:

  Copyright © 2021