Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Ion Chicu: Altă soluție nu avem decât să consolidăm atractivitatea investițională a Republicii Moldova

  Șeful Guvernului s-a întâlnit cu președinții de raioane, unde vor fi create cele 16 Platforme Industriale Multifuncționale. Ședința a fost organizată cu scopul de a discuta acțiunile tehnice necesare pentru pregătirea fiecărei platforme, în etapa inițială. Guvernul a prevăzut 50 de milioane de lei pentru conectarea terenurilor selectate la utilitățile de infrastructură.

  Premierul a accentuat importanța industrializării țării pentru dezvoltarea economică: „Suntem conștienți că fără a industrializa țara, fără a crea posibilități potențialilor investitori de lansare a producerilor în RM vom continua să  fim dependenți de agricultură, de factorul climateric și vom continua să exportăm grâu, în timp ce procurăm produse cu valoare adăugată înaltă de peste hotare”.

  La ședință au fost prezentate conceptul programului-pilot și foile de parcurs pentru fiecare platformă cu acțiunile tehnice necesare, pregătite de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și ODIMM. Aceasta din urmă a fost desemnată Unitatea de implementare a proiectului. „Trebuie să avem o claritate, să înțelegem în fiecare raion ce și cum trebuie de făcut, pentru că au rămas 4 luni în care este important să reușim să valorificăm toate acțiunile planificate în acest an”, a adăugat premierul, menționând că la necesitate vor mai fi alocate mijloace financiare pentru conectarea terenurilor la comunicații.

  Prim-ministrul a mulțumit autorităților publice locale pentru implicare și a precizat că este necesară conjugarea eforturilor în continuare pentru etapa a doua, de atragere a investitorilor străini în raioanele țării. La etapa inițială PIM vor activa în regimul fiscal general al Republicii Moldova, însă autoritățile vor examina posibilitatea oferirii unui regim special de taxare investitorilor străini mari, dacă aceasta va fi o condiție de a veni în țară: „Vom analiza individual. Este important să fim flexibili în competiția de atragere a investitorilor. Altă soluție nu avem decât să consolidăm atractivitatea investițională a Republicii Moldova”, a precizat Ion Chicu.

  Administrațiile publice raionale din 6 raioane au definitivat procedurile tehnice prevăzute în primă etapă și sunt pregătite să încheie Acordul de colaborare cu ODIMM pentru a purcede la acțiunile prevăzute în etapa a doua. Programul-pilot de creare a PIM în 16 raioane ale țării urmează să fie pus în aplicare în următorii 3 ani. Lansarea programului va contribui la dezvoltarea socio-economică  regională a țării, creșterea competitivității și crearea a noi locuri de muncă.

  Cele 16 raioane unde vor fi construite platformele sunt: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cantemir, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Florești, Glodeni, Ialoveni, Ocnița, Leova, Rîșcani, Sângerei, Șoldănești și Telenești.

  gov.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  „Am subliniat interesul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova față de continuarea cooperării constructive cu partenerii turci, în primul rând, cu Partidul Dreptății și Dezvoltării....

  POLITICA

  Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit, astăzi, cu Sándor Szabó, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova.

  POLITICA

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sándor Szabó. În cadrul ședinței s-au discutat diverse...

  SOCIAL

  Republica Moldova trebuie să rămână parte a lumii ortodoxe, este inadmisibilă impunerea în țara noastră a unor așa-zise valori străine și false, care distrug...

  Copyright © 2020